|

NATO'nun yeni üyelere kapısı açık

NATO Genel Sekreteri Robertson, NATO'nun 21. Yüzyıl'a daha da güçlenerek girdiğini belirterek, "Örgütümüze yeni üyeler katılıyor. Kapımız açık, daha da katılabilirler" dedi.

.
00:00 - 11/03/2000 Cumartesi
Güncelleme: 11:38 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
NATO'nun yeni üyelere kapısı açık
NATO'nun yeni üyelere kapısı açık

ANTALYA- NATO Genel Sekreteri George Robertson, NATO'nun 21. Yüzyıl'a çok iyi biçimde ve daha da güçlenerek girdiğini belirterek, "Örgütümüze yeni üyeler katılıyor. Kapımız açık, daha da katılabilirler" dedi. Robertson, Türk Atlantik Konseyi'nce Antalya'nın Göynük beldesindeki Mirage Park Resort Otel'de düzenlenen "10. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nda yaptığı konuşmada, NATO'un Balkanlar'da önemli bir görev üstlendiğini belirterek, bölgeye barış ve istikrar getirmeyi amaçladıklarını söyledi. NATO'nun zorlukları, askeri olanaklarını geliştirerek ve gelecekteki önemli manevralara katılarak aşmaya çalıştığını kaydeden Robertson, bugün son derece güçlü bir örgüt olduğunu vurguladı. Bazı eleştirmen ve analistlerin NATO'nun bugün sıkıntı içinde bulunduğunu öne sürdüklerine değinen Robertson, "NATO Balkanlar'a gerçek barışı getirecektir" dedi. Rusya'nın da NATO ile işbirliğine girmesinin sağlanması gerektiğini anlatan Robertson şöyle devam etti: "Eleştirmenler, Rusya'nın batıyla çalışamayacağını, karşılıklı şüphe ve güvensizlik ortamının süreceğini izah ediyorlar. Rusya, bölgede çözümün çok önemli bir parçasıdır. Geçtiğimiz günlerde Moskova'yı ziyaretimde Rus yetkililere açık seçik söyledim. Çeçenistan'daki taktiklerden hoşnutsuzluğumuzu da bildirdim."

Demirel: Tarih önümüze yeni fırsatlar çıkardı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Yeni bir bin yıla girdiğimiz şu günlerde, tarih ulusumuzun önüne yeni fırsatlar çıkarmıştır. Ülkemiz, soğuk savaşın sona ermesinin ardından stratejik bir derinlik kazanmıştır" dedi. Demirel, 10. Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nın açılışında konuştu. Demirel, bu yılki konferansın özel öneminin, NATO'nun 50. yıldönümü için planlanmış olması ve Antalya konferanslarının 10'uncusunu oluşturmasından kaynaklandığını belirterek, konferansın, Avrupa güvenliği konusunda yeni inisiyatiflerin alındığı bir döneme rastladığına işaret etti. Demirel, Soğuk Savaş'ın bitişinin, Helsinki Süreci'nin geliştirilmesine ve yeni bölünme hatları veya nüfuz sahaları yaratmaksızın, Avrupa'da kalıcı barış için gerekli demokratik ve etkin yapılanmalar kurulmasına imkan sağladığını kaydetti.

24 yıl önce