|

Dünya NATO'ya emanet

Polonya, Macaristan va Çek Cumhuriyeti'nin dün resmen NATO'ya katılmasıyla ittifakın gelecekte oynayacağı rol üzerine tartışmalar şiddetini artırdı. ABD ve Avrupa ittifaka kendilerine göre rol biçiyor.

.
00:00 - 13/03/1999 Cumartesi
Güncelleme: 09:46 - 12/11/2013 Salı
Yeni Şafak
Dünya NATO'ya emanet
Dünya NATO'ya emanet

Moskva- NATO'nun doğuya doğru genişlemesine yönelik somut adımların atılması Amerika ile Rusya arasında şiddetli bir çatışma yaşanmasına yolaçıyor. Tartışmalar ittifakın stratejisi üzerine yoğunlaşıyor. Amerika ve Avrupa ittifaka kendilerine göre rol biçerken Rusya kendi aleyhine olan gelişmeleri engellemeye çalışıyor. Genişleme süreci çerçevesinde Polonya, Macaristan va Çek Cumhuriyeti dün resmen birliğe katıldı. Rusya kendi geleceğini tehlikeye atan bu gelişmeye var gücüyle karşı çıkıyor. Ancak yaptırım gücü olmayan Rusya'nın bu çabaları Batı'da yankısını bulmuyor. NATO dışında kendi savunma gücünü oluşturmayı ve ABD'nin yardımı olmaksızın Avrupa güvenliğini sağlamayı tasarlayan Avrupa ise genişlemeyi Avrupa'nın bütünleşmesi şeklinde yansıtıyor. Eski Sovyetler Birliği bölgelerine yönelik olarak ittifakı genişleten Amerika ise Avrupa'nın yalnız başına kendi güvenliğini sağlayamayacağını ifade ederek, NATO'yu kendi güdümünde dünyanın jandarması rolüne hazırlıyor.

Bölünmeye yolaçacak

Üç ülkenin İttfak'a katılmasına sert tepki gösteren Rusya, bu durumun Doğu ile Batı arasında yeni bir bölünmeye yolaçacağını iddia etti. Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın, Eski Sovyetler Birliği müttefiki bu üç ülkenin birliğe resmi katılımına karşı olduğu bildirildi. Dışişleri açıklamasında, "NATO'nun genişleme süreci içinde birliğe katılım uluslararası ilişkiler açısından denge ve işbirliğini geliştirmeyecektir. Bu, bölünmüş hatlarının oluşacağı gibi bir izlenim veriyor. Biz bunun olmasını istemiyoruz, çünkü bu durum kıta insanlarımızın çıkarlarına uymuyor" denildi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) içindeki ülkelere, 21. yüzyıl yeni güvenlik projesi üzerindeki çalışmaları hızlandırmaları yönünde baskıda bulunulduğu belirtilen açıklamada ayrıca, Kasım ayında İstanbul'da yapılacak olan AGİT zirvesinde bu projeye imza atılmasının umulduğu kaydedildi.

"Avrupa birleşiyor"

Yeni üyelerin katılımında aktif bir rol üstlenen NATO Genel Sekreteri Javier Solana ise, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'nın NATO üyesi olmalarının, Avrupa'nın bölünmüşlüğünün sona erdiğini belgelediğini söyledi. Brüksel'de yazılı açıklama yapan Solana, bu üç eski Varşova Paktı üyesinin dün akşam ABD'de düzenlenen törenle NATO'ya girdiğine işaret ederek, "Bu katılımlar, Atlantik İttifakı'nın genişlemesinden daha derin anlama sahip; böylece Avrupa'daki bölünmüşlük de kesin olarak sona eriyor" ifadesini kullandı. Solana, "Bu genişlemeyle NATO, orta ve doğu Avrupa'daki yeni demokrasilere kapısının açık olduğunu göstermiş oluyor" dedi. Solana, NATO'ya yeni üye alınmasının, Avrupa'da yeni bir güvenlik düzeni kurmaya yönelik girişimler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Solana, bugünkü genişlemenin, NATO'daki son genişleme olmayacağını da kaydetti. Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan da NATO'ya girmek istiyorlar.


25 yıl önce