|

Nazilerin hedefi Berlin

Chemnizt’de Neo-Nazi grupların protestosuyla başlayan tartışma Berlin’i sarsıyor. Almanya Başbakanı Merkel, aşırı sağ gruplara destek veren iç istihbarattan sorumlu Hans-Georg Maassen’i görevden almaya karar verdi. Neo-Nazi grupların da Berlin’deki tartışmalara paralel, Köthen kentinde Merkel’i “vatan haini” ilan eden pankartlarla gösteri yapması dikkat çekti.

Haber Merkezi
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 02:15 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Neo-Nazi grupların da destek verdiği gösterilerde ‘Merkel istifa‘ sesleri yükseldi.
Neo-Nazi grupların da destek verdiği gösterilerde ‘Merkel istifa‘ sesleri yükseldi.

Almanya’nın doğusundaki Chemnitz kentinde Neo-Nazi grupların gövde gösterisi Berlin’de yankılanmaya devam ediyor. Almanya iç istihbaratından sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in zımnen destek verdiği gösteriler sonrası, Başbakan Angela Merkel’in iki isme de mesafe koyduğu Alman medyasına yansımıştı. Taraflar arasındaki mesafe, Maassen’in Merkel’i hedef alan sözlerinden sonra daha da açılmıştı. Berlin’de koalisyon hükümetini sarsan gelişmeler yaşanırken, Almanya’nın Köthen kentinde Nazi tandanslı grupların Merkel karşıtı bir gösteri düzenlemesi, ülkenin başkentinde gizli bir iktidar mücadelesinin yaşandığını ortaya koydu.

MERKEL HEDEF ALINDI

Almanya’nın Köthen kentinde aralarında PEGİDA derneğinin de bulunduğu aşırı sağcı gruplar yürüyüş düzenledi. Neo-Nazi grupların da destek verdiği gösterilerde, Almanya Başbakanı Merkel’in, “Artık yeter, Merkel gitmeli”, “Yurtseverlik suç değil”, “Vatan hainleri görevden alınmalı” yazılı pankartlarla hedef alınması dikkat çekti.

NAZİ KOALİSYONU

Köthen’de geçen hafta bir kavga sonucu 22 yaşındaki bir Alman’ın ölümünü bahane eden, Nazi tandanslı, PEGİDA, Almanya için Alternatif (AfD) Partisi ve “Zukunft Heimat” gibi oluşumların biraraya gelmesi, Alman siyasetinde ve kamuoyunda yükselen ırkçılık tehdidini bir kez daha göz önüne sürdü. Mitteldeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre gösteriye yaklaşık bin 300 kişi katıldı.


Hücre çökertildi

Öte yandan Saksonya polisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Chemnitz kentinde kendilerine “halk koruma milisi” (Bürgerwehr) ismini vererek “kimlik kontrolleri yapan” ve yabancıları tehdit eden 15 kişilik bir terör hücresi çökertildi. Grup üyelerinin adam yaralamak ve huzuru bozmakla suçlandığı kaydedilen açıklamada, 6 kişinin çıkarıldığı mahkemece tutuklandığı, diğerlerinin serbest bırakıldığı kaydedildi.

Çatışma önlendi

Kentte toplanan Neo-Nazi grupları protesto etmek amacıyla sol gruplar da karşıt bir gösteri düzenledi. Markt Meydan’ında iki grubun çatışmasını polisin engellediği, geniş güvenlik önlemleri alan polisin müdahale araçları ve atlı birlikleriyle geniş güvenlik önlemleri aldığı kaydedildi.


Maassen’in üstünü çizdi

Almanya Başbakanı Merkel’in yaşanan gelişmeler sonrası, koalisyon ortağı CSU’nun lideri ve aynı zamanda İçişleri Bakanı Seehofer’e rağmen, iç istihbarattan sorumlu Hans-Georg Maassen’i görevden almaya karar verdiği belirtildi. The Welt gazetesinin haberine göre Merkel, siyasi ajandası açığa çıkan ve siyasi açıklamalarda bulunan Maassen’in mevcut görevini sürdürmesine karşı. Almanya’da bugün koalisyon ortakları arasında yapılacak toplantı sonrası Maassen’in görevine son verileceği iddia ediliyor.

#Almanya
#nazi
#Eylem
6 yıl önce