|

Neftçi Kampı'nda Karabağ özlemi

Ermenistan'ın Karabağ'ı işgali sonrası yurtlarından sürgüne mecbur bırakılan "Kaçkın" göçmenleri, Bakü'nün arka sokaklarındaki Neftçi Kampı'nda tüm yoksulluğa rağmen hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Murat Palavar
00:00 - 17/05/2009 Pazar
Güncelleme: 03:08 - 17/05/2009 Pazar
Yeni Şafak
Neftçi Kampı'nda Karabağ özlemi
Neftçi Kampı'nda Karabağ özlemi

Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgaliyle göçmenliğe mecbur edilen 1 milyon Azeri, topraklarına kavuşma özlemi çekiyor.

Yeni Şafak, Azerilerin “Kaçkın' dediği Karabağ göçmenlerinin yaşadığı kampa girdi. 15 yıl önce tren vagonlarında yaşayan kaçkınlar, o günlerde yerleştikleri üniversite yurtlarında hâlâ sürgün hayatı yaşıyor. 450 göçmen aile, Bakü Neftçi Kaçkın kampındaki harabe binalarda yaşam sürüyor. Bakü Neftçi Kampı, 15'in üzerinde katlardan müstakil 5-6 bloktan oluşuyor. 15 yıl önce Karabağ'dan gelen kaçkınların bir kısmı bu kampa yerleşti. Kampta hâlâ Karabağ toprağına özlem sesleri yükseliyor. Kampta bir de ortaokul var. Tarihi binaları, geniş caddeleri ve temiz görüntüsüyle Asya'nın modern kenti Bakü'nün hemen arka mahallelerinde bir kamp göze çarpıyor: Bakü Neftçi Kampı. Burada, Azerbaycan'ın merhum Devlet Başkanı Haydar Aliyev tarafından 'özel statü' tanınan ve 'dokonulmazlık' verilerek vergiden muaf tutulan 'Kaçkınlar' yaşıyor: Yani doğup büyüdükleri Karabağ'dan Ermenistan işgali nedeniyle sürgüne mecbur bırakılan 450 aile. Ermenistan'ın Karabağ'da yaptığı zulümler sonrası Bakü'ye göç eden kaçkınlar, o zamanlar üniversitelerin yurtlarına yerleşti. Bir kısmı ise, şehrin terk edilmiş tren vagonlarında yaşamaya başladı. Yıllar sonra vagonlarda kaçkınlar kalmadı; ama hâlâ yurtlardalar.

GÖZLERİ DOLUYOR

Neftçi kampı girişinde karmakarışık elektrik telleri adeta kampın gökyüzüyle arasına bir sınır koymuş gibi. İplere asılmış kurumaya bırakılmış çamaşırlar, penceresi bile olmayan evler... Bu evlerin birçoğunun kapıları da yok. İbrahim İbrahimov, “Karabağ” deyince gözleri doluyor: “Çok özlüyorum. Atalarımın mezarına gidemiyoruz." Aşad Hanı, 15 yıldır Karabağ'a dönme hayaliyle birkaç damla kaçıveriyor gözbebeklerinden, “Topraklarımızı bize versinler, biz o an giderik" diyor. Samed Adilov ise Ermenistan'da yaşadığını söylüyor ve ekliyor: “Ordan kovdular, Karabağ'a. Ordan da kovdular Azerbaycan'a. Toprağımı özledim' diyerek ağlıyor.


15 yıl önce