|

Nein zu Pegida

Ortadoğu’daki gelişmeleri fırsat bilerek Almanya’da İslam ve yabancı düşmanlığını körüklemeye çalışan Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi, ülke genelinde on binlerce kişinin katıldığı gösterilerle hiç de beklemediği bir darbe aldı. Yükselişe geçen ırkçı oluşum karşısında Almanya’nın her kesiminden tepkiler yükselirken, aralarında siyasetçiler, sanatçılar, spor adamları ve televizyon dünyasından önemli isimlerin de bulunduğu 80 kişi, “PEGIDA’ya hayır” kampanyasında önemli mesajlar verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 7/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:58 - 6/01/2015 Salı
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier: 
“PEGIDA, ülkemize zarar verdiği gibi Almanya hakkında kötü bir imaj yaratıyor. Bu kişilere azınlıkta olduklarını ve çok gürültü yaptıklarını bildirmemiz lazım” dedi.

Alman milli takım menajeri Oliver Bierhoff:
“Biz, göçmen kökenli futbolcularla dünya şampiyonu olduk. Bizim takımımızda uyum nasıl sağlanıyorsa tüm toplumda da bu şekilde uyum sağlanmalı” 

TV efsanesi Thomas Gottschalk:
“Ülkemizde kaygı duymamız gereken çok fazla gelişme var ve ‘Almanya’nın İslamlaşması’ bunlardan biri değil.” 

Eski başbakanlardan Helmut Schmidt:
“Tabii ki Almanya bu değil. Tarihimiz ve ekonomik aklımız, bize Almanya’nın sığınmacı ve mültecileri küstürmemesi gerektiğini söylüyor. Almanya, dünyaya açık ve hoşgörülü olmak zorunda. Bu nedenlerle PEGIDA’ya hayır diyorum”

GÖÇMENLERE İHTİYAÇ VAR

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen:
 “Almanya dünyaya açıklığından çok fayda gördü. İnsanlara dışlama ve korkaklıkla yaklaşanlar Hristiyanlık ve çeşitliliğimizin kültürel kökeni hakkında hiçbir şey bilmiyorlar.”

Eski başbakanlardan Gerhard Schröder:
“14 yıl önce yabancı düşmanlığı vardı. Bugün düzgün insanların isyanına ihtiyacımız var. Bu yüzden demokratik partilerin ve kiliselerin PEGIDA’ya karşı net bir tavır sergilemesi güzel.” 

Münih ve Yukarı Bavyera Yahudi Toplumu Başkanı Charlotte Knobloch:
“PEGIDA korku ve nefreti birleştiriyor. Doğru ve özgür demokratik vatanseverler bu sağcı kampanyacılara fırsat vermemelidir.”

Aktör Hannes Jaenicke:
“Maalesef PEGIDA göstericilerinin IQ seviyesi düşük olduğu gibi, göçmenler olmadan Almanya’nın ne kadar sıkıcı ve işlevsiz olacağını anlayacak yetenek yok.”

Ekonomi Bakanı Wolfgang Schäuble:
“Sloganlar gerçekleri değiştirmiyor. Almanya’nın göçmenlere ihtiyacı var ve muhtaç mültecilere yardım etmek için yüreğimiz olmalı.”

Başbakan Yardımcısı ve SPD Başkanı Sigmar Gabriel:
“Almanya kozmopolit ve liberaldir. Bundan gurur duyabiliriz. Yersiz korku ve yabancı düşmanlığı besleyenler çoğunluk adına konuşmuyor!” 

ORTAÇAĞI ANIMSATIYOR

Köln Başpiskoposu Rainer Maria Woelki:
“Batı’nın böyle bir kurtarıcıya ihtiyacı yok. Bizim güvenilirliğimiz açık bir toplum olmamıza dayanmaktadır.”

Ünlü yazar Ulricht Wickert:
“PEGIDA Ortaçağ’ı anımsatıyor. Önyargıları ve aptallığı karakterize ediyor. Bugün Alman edebi kültürümüzün Rus, Türk ve Suriyeli yazarlarla zenginleştiğine tanık oluyoruz.”

Porsche Çalışma Konseyi Şefi Uwe Hueck:
“PEGIDA yanlıları insanları ülkemizden çıkarmak istiyor. 

Bu yüzden boş duramayız, azınlıkları korumak için önlerine geçip PEGIDA’yla yüzleşmeliyiz.”

Yeşiller Partisi Meclis Grubu Eşbaşkanı Anton Hofreiter:
“Ben açık ve destekçi bir Almanya istiyorum! PEGIDA ırkçı önyargıları besliyor ve Müslümanlara karşı insanları kışkırtmaya çalışıyor. Açıkça sınırımızı göstermeliyiz.”

Hannover 96 Kulüp Başkanı Martin Kind:
“Biz açık bir toplumuz ve kriz veya savaş bölgelerinde bulunan insanlara karşı görevimiz var. Bu açıklık, sorumluluk ve anlayışla ilgili bir sorudur.” 

Göç, Sığınmacı ve Uyumdan mesul Devlet Bakanı Aydan Özoğuz:
“Hiç kimse, kendi korku ya da sorunlarını başkası üzerine atmamalı. Bizler çoğulculuğun bu ülkenin refahına katkı yaptığı konusunda daha fazla bilinçlendirme yapmalıyız”

Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Josef Schuster:
“Almanya’da farklı ülkelerden, kültürlerden, farklı renklerden ve dinlerden insanlar bir arada barış içinde yaşıyor. Bu çeşitlilik bizi bir arada tutuyor. PEGIDA yandaşları ülkelerine ne kadar zarar verdiklerinin farkında değil.”

Müzik prodüktörü Leslie Mandoki:
“PEGIDA’yı reddediyorum. Çünkü benim tahammülsüzlüğe tahammülüm yok.”

BÖLÜNMEYELİM

Müslümanlar Konseyi Başkanı Aiman Mazyek:
“Sadece barışçıl bir Almanya bizi güçlendirir. Bir Müslüman olarak ben de IŞİD gibi her türlü terör kaynağından korkuyorum. Ama Almanya bu korkulardan bölünmemelidir.”

Önyargı ve nefrete tepki büyük

Ekim ayından bu yana İslam karşıtı protestolar düzenleyen ve geçen ay Dresden’deki yürüyüşte 17 bin 500 kişiden destek gören PEGIDA'ya tepki gösteren Almanya Başbakanı Angela Merkel, örgütün liderlerinin içlerinde “önyargı, soğukluk ve hatta nefret barındırdığını” söylemişti.


Almanya biziz

Almanya’da hızla yükselen ırkçılığa kayıtsız kalmayan kabalalıklar, “PEGIDA’ya hayır” demek için meydanları doldurdu. Başta Köln, Münster, Berlin, Hamburg, Stuttgart ve Münih olmak üzere pek çok kentte PEGIDA’ya karşı yapılan gösterilere yaklaşık 50 binden fazla kişi katıldı. Göstericiler, ırkçılık taraftarlarının yapmak istediği yürüyüşlere de engel oldu. PEGIDA, başkent Berlin’de de iki farklı gösteriyle protesto edildi. Berlin Türk Cemaati (TGB) tarafından tarihi Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen gösteriye, Federal Meclis (Bundestag) Başkan Yardımcıları Claudia Roth ve Petra Pau, siyasi partilerden milletvekilleri ile yaklaşık bin kişi katıldı. Brandenburg Kapısı’nın ışıkları PEGIDA’ya tepki amacıyla söndürüldü. 

GEÇİT VERMEDİLER

Köln kentinde toplanan eylemciler ise PEGIDA’nın uzantısı KÖGIDA’nın gövde gösterisi yapmasına izin vermedi. Aralarında Türklerin de bulunduğu karşıt göstericiler, “Almanya biziz, siz değilsiniz”, “Buradan gidin”, “Naziler defolun” şeklinde sloganlar attı. Bazı Türk gençleri de gösteride Türk bayrakları taşıdı. “Köln karşı duruyor” sloganıyla düzenlenen karşıt gösteriye aralarında siyasi partiler, sendikalar, kilise ve sinagogların da bulunduğu 43 kuruluş destek verdi. 

Işıkları söndü

Alman basını, az sayıda kişiyle başlayan ve ardından 17 bini aşan gösterilerle taraftarı artıran PEGIDA hareketine yönelik kitlesel tepkilere yer verdi. Yapılan son araştırmalarda haberlerinde Müslümanları en kötü lanse eden medya, bu kez ırkçılık karşıtı gösterilere kayıtsız kalamadı. PEGIDA’ya karşı olanların, PEGIDA taraftarlarına oranla çok daha fazla olduğunu belirten B.Z gazetesi, manşetinde, “Büyük bayrak, küçük katılım” başlığını kullandı. Gazete, İslam karşıtı ve yabancı düşmanı olan PEGIDA’nın başkent Berlin’de sadece 300 kişi topladığını, buna karşın PEGIDA karşıtlarının 5 binin üzerinde olduğunu ifade etti.

ON BİNLER KARŞI DURDU

Frankfurt Allgemeine Zeitung da, Dresden dışındaki kentlerde yapılan PEGIDA gösterilerinin sönük geçtiğini vurguladı. Der Tagesspiegel gazetesi de manşetten verdiği haberinde “On binler, PEGIDA’ya karşı durdu” başlığını kullandı. 
#PEGIDA
#Almanya
#tepki
9 yıl önce