|

Nicholas Sarkozy Bağdat'ta

İha
00:00 - 10/02/2009 Salı
Güncelleme: 09:47 - 10/02/2009 Salı
Yeni Şafak
Nicholas Sarkozy Bağdat'ta
Nicholas Sarkozy Bağdat'ta

Irak'a ilk ziyaretini gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupalı liderleri kendisini takip etmeye ve Irak'la yeniden bağ kurmaya çağırdı.

Bu sabah sürpriz bir şekilde Bağdat'a gelen Sarkozy'nin ziyareti, Irak'la ilişkiler ve 2003 Irak savaşı sonrasında ABD-Fransa ilişkilerindeki kopukluğun tamirine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. ABD'nin 2003'te Irak'ta başlattığı savaş sonrasında bu ülkeyi ziyaret eden ilk Fransa Cumhurbaşkanı olan Sarkozy, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani tarafından devlet töreniyle karşılandı. Irak, Sarkozy'nin Körfez ülkelerine yapacağı turun ilk durağı oldu. Fransa Cumhurbaşkanı, Irak sonrasında Umman, Bahreyn ve Kuveyt'i ziyaret edecek.

Celal Talabani'yle ortak basın toplantısı düzenleyen Sarkozy, Irak'ta geçtiğimiz ay yapılan vilayet meclisi seçimlerinin çok başarılı geçtiğini söyledi. Fransız lider, “Fransa Irak'ın birliğine ve dünyanın kuvvetli bir Irak'a ihtiyacı olduğuna inanmaktadır” dedi. Sarkozy, ekonomi, altyapı ve çok ihtiyaç duyulan elektrik konularında Irak'a yardım edebileceklerini, ayrıca güvenlik kuvvetlerinin eğitimine de katkı yapabileceklerini söyledi. Sarkozy, “Tüm Avrupa ülkelerini Irak'a gelmeye teşvik ediyoruz.

Buraya el uzatmak ve barışa destek vermek Avrupa'nın menfaatinedir” diye konuştu.

Sarkozy, Başbakan Nuri El Maliki'yle de görüşecek.

Sarkozy'ye Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de refakat ediyor. Kouchner, 20 Ağustos 2007'de Irak'ı ziyaret etmiş ve 2003 sonrasında Irak'ı ziyaret eden en üst düzey Fransız yetkili olmuştu. Kouchner, ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Yeni bir sayfa açmak ve artık geleceğe bakmak istediklerini” söylemişti.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde Irak savaşına muhalefet dolayısıyla ABD-Fransa ilişkilerinde derin ayrılıklar ve gerginlikler yaşanmıştı. “Amerikalı Sarko” lakaplı Sarkozy döneminde ise ilişkiler tamir ediliyor. Sarkozy'ye bu lakap, ABD'ye olan destek ve hayranlığından dolayı verilmişti.


15 yıl önce