|

Nikaragua’da kent savaşı: 212 ölü

Orta Amerika ülkesi Nikaragua’da Başkan Daniel Ortega’nın emeklilik maaşlarında kesinti öngören yasaya onay vermesiyle 18 Nisan’da başlayan gösteriler ülkeyi savaş alanına çevirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/06/2018 Pazar
Güncelleme: 01:24 - 24/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Nikaragua’da hükümet karşıtı bir eylemci ev yapımı havan topunu ateşledi.
Nikaragua’da hükümet karşıtı bir eylemci ev yapımı havan topunu ateşledi.

Nikaragua’da yağmaya dönüşen hükümet karşıtı protestolarda ölü sayısı 212’ye, yaralı sayısı bin 300’e çıktı. Çapulcu eylemciler süpermarketleri, mobilya mağazaları ve otomobil galerilerini yağmalıyor.

HAVAN TOPLU PROTESTOCULAR!

İspanyolca yayın yapan kaynaklara göre, ülkede yasanın iptaline rağmen devam eden şiddet eylemleri, Venezuela’daki sağcı örgütlerin eylemleriyle benzerlik gösteriyor. ABD destekli eylemciler el yapımı havan topu, roket gibi silahlar kullanırken çevreyi yağmalıyor, hırsızlık yapıyor ve özellikle Hugo Chavez gibi liderlerin anıtlarına zarar veriyor. Keskin nişancıların da aralarında bulunduğu eylemcilere, Katolik Kilisesi ve hükümet karşıtı sivil örgütler de destekliyor.


İNSANİ KRİZ BAŞLAYABİLİR

Nikaragua hükümeti aldığı dış yardımı eğitim, sağlık ve sosyal harcamalarını desteklemek için kullanıyor. ABD, geçen yıl çıkardığı bir yasayla bu harcamaların önünü keserek insani krizi tetikliyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilen 2017 Nikaragua Yatırım Şartlılığı Yasası (NICA Act) ülkenin uluslararası kuruluşlarından dış yardım ve kredi almasını engelledi. ABD, 24 Nisan’da ülkedeki büyükelçiliğini kapattı. ABD Dışişleri Bakanlığı, büyükelçilik çalışanları ve ailelerine ülkeden ayrılma emri verdi. Washington yönetimi, Nikaragua’ya seyahat edecek vatandaşlarını da uyardı.

ÇALKANTILI ON YILLAR

1984 yılında Devlet Başkanı seçildiğinde ABD yönetiminin yoğun baskısı altında kalan Daniel Ortega, 2006’daki seçimi kazanarak yeniden aynı koltuğa oturmuştu. Yaklaşık 6 milyon insanın yaşadığı Nikaragua’nın yüzölçümü 120 bin kilometrekare. Çalkantılı yıllar geçiren Nikaragua’yu, 1934’dan 1979’a kadar diktatör Somoza ailesi yönetiyordu.

  • Adalet Divanı mahkum etmişti
  • Uluslararası Adalet Divanı, 1986’da, terör örgütlerine destek veren ABD’yi, Nikaragua’da iktidara karşı “Kontra” gerillalarını destekleme suçlamasıyla yargılayarak tazminat ödemeye mahkum etmişti. ABD, 1979’da tıpkı bugün Suriye’de PKK/PYD terör örgütünü desteklediği gibi Nikaragua’daki rejim karşıtı ‘Kontralara’ finansal destek sağlamış, eğitim için asker göndermiş ve örgütü silahlandırmıştı. Nikaragua, Uluslararası Adalet Divanı’na başvurup ABD aleyhine tazminat talebinde bulunmuştu.
#Nikaragua
#Savaş
#Çatışma
6 yıl önce