|

Nil Nehri müzakereleri sonuçsuz

Dünyanın en uzun nehri olan Nil Nehri'nin hangi kıtada yer aldığı ve neden önemli olduğu son günlerin merak konusu oldu. Nil Nehri ile ilgili müzakereler de sonuçsuz kaldı.

Yeni Şafak
16:52 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 17:00 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Nil Nehri
Nil Nehri

Dünyanın en uzun nehri olan Nil nehri. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplayan nehir, güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana kolu var. Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbarah Nehri.

Nil Nehri ile ilgili Mısır, Sudan ve Etiyopya'nın su işlerinden sorumlu bakanlarının katılımıyla Etiyopya’nın başkenti yapılan müzakereler sonuç vermedi.


Nil Nehri nerede? Neden önemli?

Nil nehri, Dünyanın en uzun nehridir. Havzası Afrika kıtasının onda birini kaplar. Güneyden kuzeye doğru akar ve üç ana kolu vardır: Beyaz Nil Nehri, Mavi Nil Nehri ve Atbarah Nehri.

Nil Nehri üzerine Etiyopya tarafından yapılmakta olan Hedasi Barajı'nın doldurulma işleminin hiçbir ülkeye zarar vermeden gerçekleştirilmesiyle ilgili dün başlayan ve bugün sona eren müzakerelerde taraflar nihai bir çözüme ulaşamadı.


Nil Nehri neden gündemde?

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşaatına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti.

Sorunun çözülmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yapılan müzakereler, anlaşmazlıklar nedeniyle defalarca durdurulmuş ve yeniden başlatılmıştı.

Tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülen, Afrika'nın en büyük barajı olacak projenin toplam maliyetinin yaklaşık 4,8 milyar doları bulması bekleniyor.

#Nil Nehri
#Afrika
#Mısır
#Etiyopya
#Sudan
5 yıl önce