|

Nobel eylemcisi sınır dışı ediliyor

Nobel ödül törenine akreditasyonu olmadan giren ve sahnede Meksika bayrağı açan kişi Norveç'ten sınır dışı edilecek. Eylemci sınır dışı edilene kadar kaçma ihtimali olduğu gerekçesiyle gözaltında tutulacak.

Yeni Şafak
10:57 - 13/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 11:06 - 13/12/2014 Cumartesi
AA
Norveç'in başkenti Oslo'da hafta içinde düzenlenen Nobel ödül töreni sırasında sahneye çıkıp Meksika bayrağı açarak eylem yapan kişi sınır dışı ediliyor. 


Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Nobel töreninde bir eylemcinin akreditasyonu olmadığı halde gazeteci kılığında hükümet üyelerinin bir metre yakınına kadar gelerek sahneye kadar çıkması ve Nobel ödülü verilen Pakistanlı Malala Yusufzay ile Kailash Satyarthi sahnedeyken Meksika bayrağı açması ülkede tartışma konusu olmuştu.


21 yaşındaki eylemci Adan Cortes Salas'ın eylül ayında Meksika'da kaybolan öğrencilere dikkat çekmek istediği ortaya çıktı.


Öğrenci vizesiyle ülkeye giriş yaptığı ve eylemden bir gün önce mülteci olmak için başvuruda bulunduğu ortaya çıkan eylemcinin başvurusu reddedildi ve sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı. Eylemcinin sınır dışı edilene kadar kaçma ihtimali olduğu gerekçesiyle gözaltında tutulacağı açıklandı.


Eylemci Salas ise Meksika'ya gönderilmesi halinde ülkesinde tehlike altında olacağını belirtti. Meksika büyükelçiliği bunu yalanladı ve Salas'a konsolosluk hizmeti teklifinde bulunduklarını ancak teklifin reddedildiğini bildirdi.


Hükümet üyelerinin polisi sorumlu tuttuğu olayda eylemcinin ödül sahiplerine yarım metre, hükümet üyelerine bir metre, Kraliyet ailesi mensuplarına ise üç metre kadar yaklaşması büyük yankı uyandırmıştı.
#Norveç
#Nobel
#Meksika bayrağı
#Adan Cortes Salas
#sınır dışı
9 yıl önce