|

Nobel ödülleri Ekimde

Merkezi İsveç'te bulunan Nobel Vakfı, 2007 Nobel Ödülleri'ni 8 - 15 Ekim tarihleri arasında açıklayacağını duyurdu.

Cihan
00:00 - 17/08/2007 Cuma
Güncelleme: 13:13 - 17/08/2007 Cuma
Yeni Şafak
Nobel ödülleri Ekimde
Nobel ödülleri Ekimde

Ödüller arasında en çok itibar gösterilen Barış Ödülü de Norveçli Nobel Komitesi tarafından 12 Ekim'de Oslo'da açıklanacak. Bu sene Barış Ödülü için yarışanlar arasında ABD eski başkan Yardımcısı Al Gore, Kanadalı Inuitler ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales bulunuyor.

Ödül için başvuru yapan adayların isimleri komite tarafından sır gibi saklanıyor; ancak başvuru yapanların kendileri başvurularını açıklayabiliyorlar. Barış Ödülü için yapılan başvuru listesinin 181 kişi ve kuruluştan oluştuğu biliniyor.

Dünya gündeminde küresel ısınma büyük bir yer tutarken, "Uygunsuz Gerçek" isimli filmiyle küresel ısınmanın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunan Al Gore, güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor.

Inuit Kutup Bölgesi Konferansı'nda Kanada'da yaşayan 150 binden fazla Inuit'i temsil eden ve kutuplardaki iklim değişikliğine dikkat çeken çalışmalar yapan Sheila Watt-Cloutier da diğer muhtemel adaylar arasında.

Bosnalı dört sivil toplum kuruluşu, Malezya'nın eski Başbakanı Mahathir Muhammed'i, Bosna'daki iç savaştan sonra buraya yaptığı yardımlardan dolayı barış ödülüne aday gösterdi.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de bu ödüle Hintli ve Latin Amerikalı kuruluşlar tarafından aday gösterildi.

Oslo Barış Araştırma Enstitüsü Başkanı Stein Toennesson'a göre muhtemel adaylar arasında Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ile Açe ve Kosova'da imzalanan barış anlaşmalarında arabuluculuk yapan Çeçen insan hakları savunucu Lidiya Yusupova da var.

Geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü'nü fakirlere yardım yapmayı amaçlayan Grameen Bankası'nın kurucusu Muhammed Yunus kazanmıştı.

Nobel Ödül törenleri, 8 Ekim'de başlayacak ve ilk günde tıp ile psikoloji alanındaki ödüller duyurulacak. 9 Ekim'de Fizik Nobeli, 10 Ekim'de Kimya Nobeli ve 15 Ekim'de Ekonomi Nobel'i açıklanacak.

İsveçli vakıf, geleneğini sürdürerek Nobel Edebiyat Ödülü'nü duyuracağı zamanı daha sonra belirleyecek. Nobel Edebiyat Ödülü, geleneksel olarak Perşembe günleri açıklanıyor. Bu yüzden 11 Ekim veya 18 Ekim'de açıklanması bekleniyor.

Bu yıl Nobel ödülü kazanan her kişi veya kuruma 10 milyon İsveç kronoru (1,42 milyar dolar) verilecek. Ödülün birkaç kişiye verilmesi halinde ise kazananlar ödülü paylaşacaklar.

17 yıl önce