|

Norveç'e Müslüman kültür bakanı

Bir yıl önce 77 kişinin aşırı sağcı, İslam karşıtı Breivik tarafından katledildiği ve yabancı düşmanlığının büyük tartışma başlattığı Norveç'te, ilk kez bir Müslüman kadın, bakan olarak kabineye girdi. 29 yaşındaki yeni Norveç Kültür Bakanı Hediye Tacik aynı zamanda ülkenin en genç bakanı unvanını aldı.

Dış Haberler
00:00 - 22/09/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:45 - 21/09/2012 Cuma
Yeni Şafak
Norveç'e Müslüman kültür bakanı
Norveç'e Müslüman kültür bakanı

Norveç, genç yaşına rağmen büyük başarılara imza atarak ülkenin ilk Müslüman kadın bakanı olma unvanını elde eden Hediye Tacik'i (29) konuşuyor. Pakistan asıllı Hediye Tacik Norveç'in en genç ve ilk Müslüman bakanı oldu. Norveç'te yayınlanan VG gazetesinin haberine göre Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, kabinede devrim niteliğinde bir değişikliğe gitti. Habere göre, Savunma Bakanı Espen Barth-Eide dışişleri bakanlığına, Kültür Bakanı Anniken Huitfeldt çalışma bakanlığına, Dışişleri Bakanlığı Jonas Gahr Støre ise sağlık bakanlığına getirilirken Hediye Tacik ise Norveç'in Kültür Bakanlığı'na getirildi.

BAŞBAKAN'IN SİYASİ DANIŞMANI

18 Haziran 1983 doğumlu Tacik, Norveç Parlamentosu'nun İşçi Partili üyesi. Genç bakan Norveç'e bağlı Rogaland bölgesinin Strand kentinde dünyaya gelmiş. İngiltere'nin Kingston Üniversitesi'nde İnsan Hakları, Stavanger Üniversitesi'nde gazetecilik, Oslo Üniversitesi'nde ise hukuk okumuş. Tacik, eski Norveç Adalet Bakanı Knut Storberget'in de siyasi danışmanıydı. Daha önce Başbakan Jens Stoltenberg'in ve Sosyal Politikalar Bakanı Bjarne Håkon Hanssen'in de danışmanlığını yaptı. 2009'da Norveç İşçi Partisi'nden Oslo vekili olarak parlamentoya giren Tacik'e halk büyük bir sempati duyuyor.


12 yıl önce