|

NSA Fransız kalmamış!

Tüm dünyayı dinlediği deşifre olan ABD istihbaratı NSA''nın Fransa''da da 70 milyon telefon görüşmesini kaydettiği ortaya çıktı. Fransa, ABD''nin Paris büyükelçisini ''derhal'' çağırdı.

Paris
00:00 - 22/10/2013 الثلاثاء
Güncelleme: 23:56 - 21/10/2013 الإثنين
Yeni Şafak
NSA Fransız kalmamış!
NSA Fransız kalmamış!

Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesine göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), Fransa'da milyonlarca telefon görüşmesini dinledi ve elektronik postaları izledi. Fransız yetkililerin büyük tepkisine yol açan istihbarat çalışmasına göre Amerikalı ajanlar, sadece 10 Aralık 2012-Ocak 2013 tarihlerinde Fransa'da 70,3 milyon telefon görüşmesini kaydetti. Fransız gazetesine göre ABD, Fransa'daki terör şüphelileri ile bağlantılı olan iş adamlarının ve üst düzey Fransız bürokratların telefonlarını dinledi. Gazete, konudan haberdar olan Fransız yargısının temmuz ayında ön soruşturma açtığını duyurdu.

KRİZE YOL AÇACAK

Gelişmeler üzerine Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ABD'nin Paris Büyükelçisi Charles Rivkin'in Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını söyledi. Lüksemburg'da AB dışişleri bakanları toplantısına katılan Fabius, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın Fransa'daki faaliyetleri ile ilgili olarak ABD Büyükelçisini bilgi vermesi için Dışişleri Bakanlığı'na davet ettik'' dedi. Fransız basını, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye konusunda Paris'te yapacağı görüşmeler öncesi patlak veren skandalın

Fransa ve ABD ilişkilerinde kriz yaratacağı görüşünde. Le Monde, elindeki bilgilerin kaynağı olarak ABD'den kaçan ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ı gösterdi. Snowden daha önce, ABD'nin Brüksel'de AB'li müttefiklerini de dinlediğini iddia etmişti.

Yalanlayamadı

Gerilime ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, politika gereği, ABD'nin bu türde istihbarat topladığını açıkça ifade ettiklerini söyledi. Carney 'İstihbarat faaliyetleriyle ilgili bu tip konuları diplomatik kanallar yoluyla ele alıyoruz ve bu konuda da öyle olacak' dedi.


٪d سنوات قبل