|

O çevirmen şizofren çıktı

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela için düzenlenen törende anlamsız el kol hareketleri yaparak skandala neden olan çevirmen, bir akıl hastanesinde tedavi altına alındı.

Aa
00:00 - 19/12/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:02 - 19/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
O çevirmen şizofren çıktı
O çevirmen şizofren çıktı

BBC'nin haberine göre, salı günü eşi Siziwe Jantjie tarafından şizofreni atağı geçirdiği gerekçesiyle Johannesburg yakınlarındaki bir psikiyatri kliniğine götürülen Thamsanqa Jantjie, tedavi için hastaneye yatırıldı.

Siziwe Jantie, The Star gazetesine yaptığı açıklamada, anma töreninden sonraki birkaç günün kendileri için çok zor geçtiğini ve atak geçirmemesi için 34 yaşındaki eşine destek olmaya çalıştıklarını belirtti.

5 Aralık'ta hayatını kaybeden Mandela için geçen hafta düzenlenen tören sırasında aralarında ABD Başkanı Barack Obama ve Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın da bulunduğu dünya liderlerinin konuşmalarını işitme engelliler için işaret diline çevirmekle görevlendirilen Jantie, hiçbir anlam ifade etmeyen el kol hareketlerinde bulunduğu için sahte çevirmenlikle suçlanmıştı.

Yerel bir gazeteye açıklama yapan Jantjie, şizofreni hastası olduğunu itiraf etmiş, tören sırasında halüsinasyonlar görüp sesler duymaya başladığını söylemişti.

Afrika Ulusal Kongresi (ANC), Jantjie'nin daha önce de birçok kez çevirmen olarak görev yaptığını belirtirken, Güney Afrika İşitme Engelliler Federasyonu Sözcüsü Andries van Niekerk, tören sırasında yaşananları kabul edilemez olarak nitelemişti.

Olayın ardından soruşturma başlatılırken, engellilerden sorumlu Bakan Yardımcısı Hendrietta Bogopane-Zulu, tören için Jantie'yi görevlendiren çeviri firması sahibinin skandalın ardından kayıplara karıştığını açıkladı.


10 yıl önce