|

Obama, Hamas ile diyalog kurmaya hazırlanıyor

Cihan
00:00 - 9/01/2009 Cuma
Güncelleme: 10:23 - 9/01/2009 Cuma
Yeni Şafak
Obama, Hamas ile diyalog kurmaya hazırlanıyor
Obama, Hamas ile diyalog kurmaya hazırlanıyor

The Guardian gazetesi, 20 Ocak tarihinde George Bush'tan koltuğu devr alacak seçilmiş başkan Barack Obama'nın idaresindeki yönetimin Hamas ile diyaloğa geçmeye hazırlandığını ileri sürdü.


Obama'ya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde The Guardian, siyahi liderin Bush'un Hamas'ı izole ettiği politikayı terk edeceğini ve alt düzeyde bir temas kurulacağını yazdı. Gazete, bu temasın, gizli servis tarafından sağlanabileceğini de kaydetti. Gazete, bazı Amerikan Dış politika uzmanlarının, Washington tarafından uzun yıllardır sürdürülen Hamas'ı izole etme politikasının ters teptiği sözlerine yer verdi.


Obama'nın oluştuğurdu ekipten 3 isimle konuyu konuşan The Guardian, bu isimlerin Hamas ile direk diyaloğa geçme planlarının olmadığını ancak düşük seviyede bir iletişim kurulmasının planlandığı görüşleri aktardı. Haberde bu iletişimin CIA ile Filistin Kurtuluş Örgütü'nün 1970 yıllarında kurduğu diyaloğa benzetildiği ve bu diyalogtan İsrail'in uzun yıllar haberdar olmadığı belirtiliyor.


Guardian, bazı yayın organları tarafından Obama'nın Orta Doğu Temsilcisi olarak atacağını yazdığı Richard Haass'ın, bölgede ateşkes sağlanması ve Hamas ile El Fetih arasında bir uzlaşı olması halinde Hamas ile alt düzeyde bir teması desteklediğini yazdı. Orta Doğu Temsilciliği için adı geçen başka bir kişi ile konuşan Guardian, Obama'nın Bush'un "izolasyon" politikasına bağlı kalmayacağını söylediğini kaydetti. Gazeteye konuşan kişi, "Kritik konularda kritik taraflarla görüşmeye bağlı bir yönetim olacak." dedi.


Amerikan Strateji Programı Direktörü Steve Clemons bu temasın çeşitli şekillerde olabileceğini kaydetti. Clemons, "Gizli elçiler, çok taraflı görüşmeler olabilir. Bush yönetiminin Hamas'ı izole etme politikası sona erecek. Avrupalılar üzerinden bir şeyler yapılabilir. Çok taraflı bir görüşme de sağlanabilir. Neoconlar bunu kabullenmekte zorlanacak. Ancak bu olacak." dedi.


Gazeteye konuşan başka bir Orta Doğu uzmanı da görüşmelerin gizli olacağını ifade etti. Uzman, "Kamuoyunun önünde yapılması çok muhtemel değil." diye konuştu.



15 yıl önce