|

Öfke yeniden sokakta

Fransa, sendikaların çağrısı sonrası dün yine geniş çaplı protesto ve grevlere sahne oldu. Binlerce kişinin katıldığı gösteriler nedeniyle bazı yollar ulaşıma kapatıldı, toplu taşımada kısıtlamalar oldu. Polisin sert müdahalede bulunduğu gösterilerde 15 kişi gözaltına alındı, onlarca kişi yaralandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:18 - 14/06/2016 Salı
Yeni Şafak

Fransa'da çalışma yasa tasarısını protesto eden sendikaların çağrısıyla dün ülke genelinde grev ve protestolar düzenlendi. Fransa'nın güneyinde yer alan ve nüfus bakımından ülkenin dördüncü büyük şehri olan Toulouse'da hükümetin kanunlaştırmaya çalıştığı iş yasasına ilişkin sendikaların çağrısıyla dün yoğun katılımlı gösteri düzenlendi. Saint Cyprien Meydanı'nda TSİ 11.30'da başlayan ve 5 binden fazla kişinin katıldığı gösteriler, 4 saat süren 5 kilometrelik bir yürüyüşle tamamlandı.







GÖSTERİCİLER İLE POLİS BİRİBİRİNE GİRDİ


Fransa'daki 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) devam ederken güvenlik gerekçesiyle protestocuların şehrin en büyük meydanı olan Capitol Meydanı'nda toplanmalarına izin verilmedi, bazı yollar ulaşıma kapatıldı ve toplu taşımada kısıtlamalar yapıldı. Başkent Paris'teki İtalya Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler de Ulusal Meclis'in bulunduğu Invalides Meydanı'na yürüdü. Polis ve göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı eylemlerde 15 kişi gözaltına alınırken, onlarca kişi de yaralandı. Eylemlerde göstericilerin kaldırım taşlarını söküp, çevredeki binaların camlarını kırdığı görüldü. Düzenlenen grevlerin demiryolu ve havayolu ulaşımı ile çöp toplama merkezlerini de etkilediği bildirildi. CGT işçi sendikasının Twitter hesabından yayımlanan mesajda, Lyon kentinde çöp dönüşüm merkezinde büyük yığınaklar oluştuğu belirtildi.




EYFEL KAPATILDI






Eyfel Kulesi de güvenlik önlemleri çerçevesinde kapatıldı. Eyfel Kulesi'nin işletmesinden sorumlu şirketin internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, “Eyfel Kulesi bugün ulusal protestolar nedeniyle kapalı olacaktır” denildi. Açıklamada, bazı kule çalışanlarının protestolara katılacağı, bu durumda Eyfel Kulesi'nin çalışması ve gereken karşılama ve güvenliği sağlayacak yeterli sayıda eleman olmayacağı için kulenin kapatıldığı kaydedildi. Fransa Demiryolu İşletmeleri'nden (SNCF) yapılan açıklamada, 10 hızlı trenden birinin çalışmayacağı, banliyö ve şehirlerarası trenlerin ise üçte birinin hizmet vermeyeceği bildirildi. Air France pilotlarının üye olduğu SNPL sendikası da internet sitesinden, grevler nedeniyle beş uçuştan birinin gerçekleşmeyeceğini duyurdu. Açıklamada, işçilerin yüzde 27'sinin greve katılacağı belirtildi.


#Paris olayları
#Eyfel Kulesi
#2016 Avrupa Futbol Şampiyonası
8 yıl önce