|

Ölmezse dava açacak

İran'da önce recm ardından idam cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani bir saatliğine salıverildi. Çocuklarıyla yemek yiyen Aştiyani 'işkence görmüyorum, bu haberleri yapanlara dava açacağım' dedi.

00:00 - 3/01/2011 Monday
Güncelleme: 02:11 - 3/01/2011 Monday
Yeni Şafak
Ölmezse dava açacak
Ölmezse dava açacak

Eşini öldürttüğü ve zina yaptığı iddiasıyla İran'da recm cezasına çarptırılan ancak tepkiler üzerine cezası idama çevrilen Sakine Muhammed Aştiyani yine kameralar karşısına geçti. İran yönetimi Aştiyani'ye bir saat özgürlük hakkı tanıdı. Bu süreyi kızı ve oğluyla evde yemek yiyerek geçiren Aştiyani, hapishanede işkence gördüğü yolundaki haberlerin koca bir yalan olduğunu belirterek, kendisini kullanarak 'İran'ı suçlayanları' dava edeceğini belirtti. Aştiyani'nin dava etmeyi düşündüğü isimler arasında kendisiyle röportaj yapmak için bu ülkeye giden ve şu anda tutuklu bulanan iki Alman gazeteci, Türkiye'ye kaçan eski avukatı Muhammed Mustafa, kocasının katili İsa Taheri ve Recme Karşı Komitesi Başkanı Mina Ahadi gibi isimler var. Aştiyani bu kişilerin kendisini kullanarak 'İran'ı utanç içinde bıraktığını” iddia etti. 43 yaşındaki Aştiyani dünyaya şu mesajları verdi: “Kendi isteğimle kameraların karşısına geçiyorum. Konuşmak istiyorum çünkü çoğu insan benim davamı bir sömürü aracı olarak kullanıyor. Benim cezaevinde işkence gördüğüm de büyük bir yalan.”

ALMAN GAZETESİNDEN TEPKİ

İran'da tutuklu iki muhabirinin Aştiyani tarafından dava edileceğini öğrenen Alman Bild am Sonntag gazetesi Genel Yayın Yönetmeni yardımcısı Michael Backhaus, recm cezasına çarptırılan bir kadının, kendisiyle röportaj yapmak isteyen iki muhabiri dava edeceğini belirtmesini anlamakta zorluk çektiğini söyledi. Backhaus, Aştiyani'nin bu kararı İranlı yöneticilerin baskısı nedeniyle almış olabileceğini iddia etti.



13 years ago