|

Ölüm tüccarı

Bosna'da işlenen soykırım sırasında Sırp ordusu saflarında 3,5 yıl para karşılığı bir çok yere mayın döşeyen Dragan Rayeş, şimdi o dönemde döşediği mayınları temizleyerek para kazanıyor.

Aa
00:00 - 15/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:28 - 15/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Ölüm tüccarı
Ölüm tüccarı

Bosna'da Sırpların işlediği soykırımın üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen, savaşın neden olduğu tehlikeler hâlâ devam ediyor. Katliam zamanında ülkenin birçok bölgesine ve özellikle sivillerin yaşadığı alanlara Sırp birliklerce döşenen mayınlar, insan hayatını tehdit ediyor. Soykırım zamanında mayın döşeme bazı kesimler için 'ekmek kapısı' olurken bazen aynı kişi şimdi bu mayınları temizleyerek para kazanıyor. Savaş döneminde yaklaşık 3,5 yıl ülke genelinde çeşitli bölgelere mayın döşeyen dönemin Sırp ordusu saflarında yer alan eski asker Dragan Rayeş, yasak olan mayın döşeme eyleminden ötürü yargılanmak yerine ailesinin geçimini sağlamak için döşediği mayınları temizleme işini yürütüyor.

1 METREKARE 1.5 AVRO

Ağır ekonomik koşullardan dolayı bu işi yapmayı tercih ettiğini anlatan Rayeş, her mayının ilk mayınmış hissi verdiğini ifade etti. Mayınlı arazileri temizleme ekibinde bulunan Rade Pavloviç ise, 'Stop Mines' (Mayınları Durdurun) organizasyonu kapsamında çalışan her mayın temizleyicisinin günde yaklaşık 60 metrekarelik bir alanı temizlediğini belirterek, normal bir mayın temizleyicisinin günde yaklaşık 10 metrekarelik bir alanı temizleyebildiğini anlattı. Pavloviç, 'Bir metrekarelik bir alanın temizlenmesi için ödenen miktar 1 ile 1,5 avro arasında değişiyor' diye konuştu.


12 yıl önce