|

Ön seçimlerde Trump fırtınası

ABD'de 5 Kasım başkanlık seçimi yarışı dün başlarken, Iowa'da Cumhuriyetçi Parti'nin ön seçimlerini eski ABD Başkanı Donald Trump açık ara farkla kazandı. Trump oyların yüzde 51'ini alırken, rakibi Florida Valisi Ron DeSantis yüzde 21'de kaldı.

04:00 - 17/01/2024 Çarşamba
Güncelleme: 01:54 - 17/01/2024 Çarşamba
Yeni Şafak
Donald Trump.
Donald Trump.

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçim yarışı dün başlarken, Iowa’da Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimlerini eski ABD Başkanı Donald Trump’ın rahat bir şekilde kazandığı bildirildi. Resmi olmayan sonuçlara göre Trump, rakipleri Florida Valisi Ron DeSantis ile ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’i büyük farkla geride bırakarak Iowa’da ipi göğüsledi. Parti toplantıları şeklinde (caucus) yapılan ön seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre Trump, oyların yüzde 51’ini alarak rahat bir galibiyet elde etti. DeSantis yüzde 21’in biraz üzerindeki oy oranıyla ikincilik koltuğunu kazanırken, Haley ise yüzde 19 düzeyinde kalarak üçüncü oldu. Öte yandan bir diğer Cumhuriyetçi aday adayı Vivek Ramaswamy ise yüzde 7,7 düzeyinde destek alabildi. Sonuçların belli olmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Ramaswamy, yarıştan çekildiğini ve Trump’a destek vereceğini açıkladı. ABD’de bir sonraki ön seçimler 23 Ocak’ta New Hampshire eyaletinde yapılacak ve ön seçim süreci 8 Haziran’a

kadar sürecek.

Avrupa yalnız kalabilir

Öte yandan Trump’ın ilk başkanlık döneminde gerilimli bir ilişki yaşadığı Avrupa’da da liderler, İkinci Trump dönemi için hazırlanmaya başladı. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerini eski Başkan Donald Trump’ın kazanması halinde Avrupa’nın “yalnız kalmaktan korkmaması gerektiğini” söyledi. De Croo, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını devralması münasebetiyle Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda yaptığı konuşmada bu yıl dünya genelinde yapılacak seçimlerle demokrasilerin “sınanacağını” ifade etti. De Croo, “Batı için çok şey tehlikede. Demokrasilerimizin ve özgürlüklerimizin sınanacağı bir yıl olacak. Sadece bu parlamento için değil, aynı zamanda ABD Kongresi ve ABD başkanlığı için de. Eğer 2024 bize yeniden ‘Önce Amerika’ ideolojisini getirirse, Avrupa her zamankinden daha fazla tek başına kalacaktır. Avrupalılar olarak bu ihtimalden korkmamalı, onu kucaklamalıyız” ifadelerini kullandı. Avrupa’nın Ukrayna’yı desteklemeye devam etmesi gerektiğini kaydeden De Croo, “Ukrayna’ya destek varoluşumuz için gereklidir. Bu, güvenliğimizin ve refahımızın merkezinde yer alıyor” dedi.



#ABD
#Politika
#Donald Trump
4 ay önce