|

Onbinler açlığın pençesinde

Drenica'da Sırplar tarafından kıstırılan onbinlerce Müslüman açılığın pençesinde yardım bekliyor. Sırplar ağır silahlarla müslümanlara saldırıyor. Sniper'lar kaçmaya çalışanları vuruyor.

.
00:00 - 10/04/1999 Cumartesi
Güncelleme: 15:03 - 16/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Onbinler açlığın pençesinde
Onbinler açlığın pençesinde

Londra- Kosova'nın orta kesiminde Sırp güvenlik güçleri tarafından kıstırılan onbinlerce Müslümanın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Arnavut televizyonu, verdiği haberde, Kosova'nın orta kesimindeki Yukarı Dreniça bölgesinde bulunan köylerde yaşayan Arnavutların, umutlarını dış dünya tarafından kurtarılmaya bağladıklarını duyurdu. Haberde, Yukarı Dreniça bölgesindeki Arnavutların, uluslararası toplumdan acilen bir koridor açmasını bekledikleri, çünkü erzaklarının tükendiği ve bu insanların açlık tehlikesiyle karşı karşıya oldukları belirtildi.

Yaşlı ve savunmasız kimseler katlediliyor

Arnavut televizyonu, "Sırp askerlerinin, bölgede evlerinden edilmiş onbinlerce Arnavutu demir kuşatma altında tutmak için ağır silahlar kullandığını" kaydetti. Sırp keskin nişancılarının varlığının, bölgeden ayrılmaya çalışan Arnavutlar için oldukça tehlikeli olduğu belirtilen haberde, "Sırp askeri çeteleri, özellikle yaşlı ve hasta savunmasız birçok sivili katlediyor" denildi. Arnavutluk televizyonu, bölgede çok sayıda Sırp güvenlik gücünün bulunduğunu, Arnavut köylerindeki binalarda tankları ve diğer ağır silahları sakladığını kaydederek, güvenlik güçlerinin bölgede evleri yağmalamaya ve yakmaya devam ettiklerini belirtti. Kosova'da geçen yıl başlatılan silahlı ayaklanma sırasında Kosova Kurtuluş Ordusu güçlerinin kalesi konumundaki Dreniça bölgesinde, Sırp güvenlik güçleri, düzenledikleri saldırılarda sivilleri katletmek ve Arnavutların evlerini yağmalamakla suçlanmıştı.

Kamyonlara doldurup yaktılar

Londra- İngiltere Genelkurmay Başkanı General Sir Charles Guthrie, Sırplar'ın toplu katliamlarının sürdüğüne ilişkin raporlar aldıklarını, bu raporlardan bazılarında dört kamyon dolusu insanın öldürülüp gömüldükleri, bir kamyon dolusu insanın da yakıldığına dair bilgilerin bulunduğunu açıkladı. Guthrie, İngiltere Savunma Bakanlığı'nda verilen brifinge Dışişleri Bakanı Robin Cook ile birlikte katılırken, NATO harekatının gidişi hakkında bilgi verdi. Guthrie, NATO'nun başarılı operasyonunun önceki gün de 150 hedefe karşı 200 sortiyle sürdüğünü belirtirken, iki büyük askeri konvoyun hedef alınarak imha edildiğini bildirdi. Yugoslavya'daki ordu ve polise ait üç karargahtan ikisinin de tamamen yok edildiğini belirten Guthrie, Miloseviç'in petrol stoklarının tükenmek üzere olduğunu bildirdi. Guthrie, Yugoslavya'nın kara güçlerinin NATO harekatı karşısında büyük korku duymaya başladıklarının anlaşıldığını da belirtirken, Miloseviç'in bir yandan propoganda kartını oynayıp, ateşkesten bahsettiğini ama diğer yandan da katliamları sürdürdüğünü ifade etti. Guthrie, NATO'nun bölgeye 8 bin kişilik ek güç göndererek, insani yardımın boyutunu da artırmayı hedeflediğini anlattı.

25 yıl önce