|

ONBİNLERİN DÖNÜŞÜ

Yeni Şafak
00:00 - 17/06/1999 Perşembe
Güncelleme: 10:57 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Priştine- NATO ve yardım kuruluşlarının tehlike uyarılarına rağmen, binlerce Kosovalı muhacir aylar önce terk ettikleri topraklarına bir an önce dönebilmek için sınır kapılarına akın etti. Barış gücü askerlerinin yer yer karşılaşılan Sırp direnişlerinin bertaraf edildiği haberleri ile cesaretlenen muhacirlerin bir kısmı Kosova'ya girerken, bir kısmı sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşturdu. Güney ve batıdan kendilerini Kosova'ya ulaştıracak yollara yönelen muhacirler, zafer işaretleri yaparak Kosova'dan çekilmek zorunda kalan Sırp askerleri ile karşılaştılar.

KKO korumasında ilerliyorlar

Ormanlık arazilerden çıkarak muhacirlerin etrafını saran Kosova Kurtuluş Ordusu askerleri, onlara rehberlik ederek, savaş günlerinde olduğu gibi savunmasız Kosovalılar'ı korumaya çalıştı. Muhacirlerin önünde silahları ile yürüyen KKO askerleri, savaştan sonra da Kosovalılar'ın umudu olmaya devam edeceğinin ilk işaretlerini veriyor. İngiliz birliklerinin silahlarını teslim etmeleri talebi bazı KKO askerleri tarafından geri çevrildi. Şiddetli yağmura aldırış etmeyen Arnavutluk sınırındaki Morino'da kadın, erkek ve çocuklardan oluşan 10 bin kişilik muhacir kafilesi Arnavutluk'un sınınırındaki Morina'dan Kosova'ya girdi.

Kilometrelerce kuyruk oluştu

AGİT sözcüsü Andrea Angeli, BM kuruluşları ile bağımsız kuruluşların sabır tavsiyesine rağmen, muhacirlerin hayatları pahasına da olsa topraklarına dönmek için acele ettiklerini belirtti. Kosova'ya geçişte kullanılan Morina sınır kapısının Arnavutluk tarafında otomobil, traktör ya da yayalardan oluşan 4 kilometre uzunluğunda bir kuyruk oluştuğunu kaydeden Angeli, sığınmacıların mayın tehlikesi ve patlamamış top mermileriyle ilgili uyarıları dinlemediklerini kaydetti.

Mayınlar ölüm saçıyor

Gözlemciler yardım kuruluşları gıda ihtiyacını karşılayamayacağından ve NATO askerlerinin güvenliği sağlayamayacağından dolayı Kosova'nın güneyindeki bölgelerin hala tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor. Muhacirlerin hayatı için en büyük tehdidi Sırplar'ın yolllara yerleştirdiği mayınlar oluşturuyor. KKO'nun da muhacirlerden sabretmelerini istediğini kaydeden BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dennis McNamera, "Hayatlarını yeniden kuracaklarına yardım edeceğimize dair söz veriyoruz. Ancak güvenliği sağlayamadan bunu yapamayız" dedi. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce