|

'Orta Afrika krizinin sorumlusu Fransa'

Orta Afrika'daki Ulusal Gençlik Konseyi lideri, ülkedeki kriz nedeniyle Fransa'yı suçladı. Konseyin lideri Riva Jean-Felix, Fransa'nın ülkesindeki doğanl kaynakları kontrol altına almak için ülkedeki iç karışıklığı kullandığını kaydetti.

Yeni Şafak
15:43 - 3/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 15:48 - 3/12/2014 Çarşamba
AA
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin (OAC) Ulusal Gençlik Konseyi lideri, ülkesindeki krizden dolayı Fransa'yı suçladı.

Başbakanın ofisinde danışmanlık da yapan Riva Jean-Felix, Paris'in ülkedeki doğal kaynakları kontrol altına almak için ülkedeki durumdan yararlandığını ileri sürdü.

'Fransa istese çatışmaları önler


"Fransa, OAC'deki durumu kendi lehine manipüle etti. Krizi durdurmak isteselerdi bunu çok önce yaparlardı" diyen Jean-Felix, ülkeye krizin en şiddetli olduğu zamanlarda barış gücü gönderen Fransa'nın çatışmaların tırmanmasını önleyebileceğini ancak bunu yapmadıklarını savundu.


Jean-Felix, ülkenin sürgün edilen eski liderleri François Bozize ve Michel Djotodia'nın nerede olduğunu Fransa'nın bildiğini ancak ülkedeki krizin sorumlusu olmakla suçlanan bu liderleri tutuklamadığını söyledi.


Başkent Bangui'de durumun iyileşmeye başladığını belirten gençlik lideri, kentteki Müslümanların artık şehirde gezebildiğini bildirdi. Hükümetin memur maaşlarını ödediğini de ifade eden Jean-Felix, Bangui ve Kamerun sınırındaki Garambula arasındaki yolun ihtiyaç duyulan erzakın OAC'ye aktarılması için kullanıldığını kaydetti.


Jean-Felix, ülkedeki krizin sadece insani yardımla çözülemeyeceğini belirterek, "OAC gençliği gelir getirici, mesleki beceri kazandırıcı projelerle ve ticarete girmeleri için kredilerle desteklenmelidir. Desteklerin bu şekilde olması gençliğin manipüle edilerek milis kuvvetlerine katılmasını engelleyecektir" dedi.


Elmas, altın ve uranyum açısında zengin kaynaklara sahip OAC, iç karışıklıklar nedeniyle dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden biri olmayı sürdürüyor. Ülkede Müslüman Seleka ile Hristiyan Anti-Balaka grupları arasında 2003'te darbeyle iktidara gelen devlet başkanı Bozize'nin 2013 mart ayında devrilmesinin ardından çatışmalar çıkmıştı. Bir yıldır süren çatışmalarda şimdiye kadar en az 5 bin kişi yaşamını yitirdi.  


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, aralıktan bugüne ülke içinde 200 bine yakın Müslüman yerlerinden oldu, 40 bine yakın Müslüman da komşu ülkelere iltica etmek zorunda kaldı. Ülkeye geçen yıl aralık ayında Fransa yüzlerce askerini göndermiş, ardından Afrika Birliği 6 bine yakın barış gücü askerini OAC'de konuşlandırmıştı.
#Orta Afrika Cumhuriyeti
#Fransa
#kriz
#Riva Jean-Felix
9 yıl önce