|

Ortadoğu temsilcisi Mitchell

İha
00:00 - 23/01/2009 Cuma
Güncelleme: 09:28 - 23/01/2009 Cuma
Yeni Şafak
Ortadoğu temsilcisi Mitchell
Ortadoğu temsilcisi Mitchell

ABD'nin yeni Başkanı Barack Hüseyin Obama, Ortadoğu sorunu özel temsilciliğine eski senatör George Mitchell'in getirildiğini açıkladı.

Eski başkan Bill Clinton döneminde ABD'nin özel Kuzey İrlanda temsilcisi olarak görevde bulunan Mitchell Ortadoğu temsilciliğine getirilirken, eski Dışişleri Bakan Yardımcısı ve eski BM Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke da Afganistan-Pakistan özel temsilciliğine atandı. Başkan Obama, her iki atamanın da diplomasiye verilen önemi ve yenilenen Amerikan liderliğinin tüm dünyaya bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Obama, Mitchell'in Gazze'de İsrail ve Hamas arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması yolunda destek sağlamak adına yakın zamanda bölgeyi ziyarette bulunacağını açıkladı. Başkan sıfatıyla Dışişleri Bakanlığı'nı ilk ziyaretinde konuşan Barack Obama, "İsrail ile Filistin arasında kalıcı barışın sağlanması için aktif ve agresif olarak çabalamak yönetimimin politikası olacaktır" diye konuştu.

Ortadoğu Özel temsilcisi olarak George Mitchell'i görevlendirdiklerini söyleyen Obama, Mitchell'in bölgeye biran önce gideceğini ve sağlam ve sürekli ateşkesin sağlanması için taraflara yardımcı olacağını söyledi.

Obama ayrıca İsrail'e yardım sağlanması için Gazze'deki geçitleri açması çağrısında bulundu ve "Kalıcı bir ateşkesin parçası olarak şimdi yardım elini uzatmalıyız, yardımların ve ticaretin sağlanması için Gazze sınırındaki geçitler açılmalıdır" dedi. Obama ayrıca Hamas'ın yıllardır masum

İsrailli sivillere binlerce roket attığını ve artık İsrail tarafına atmaya son vermesi gerektiğini söyleyerek, Gazze'deki sivil kayıplardan dolayı derin endişe duyduğunu ifade etti. Obama, ülkesinin İsrail'in güvenliğini koruyacağı ilkesine bağlı kalacağını da belirtti.

Afganistan'daki duruma da değinen Obama, "Amerikan halkı ve uluslararası toplum durumun sıkıntılı olduğunu anlamak zorunda ve ilerleme de zaman alacaktır" dedi.

Afganistan ve Pakistan arasındaki sınır bölgesinin Afganistan'da istikrarın sağlanmasına engel teşkil eden El Kaide ve Taliban'a hizmet ettiğini belirten Obama, sıkıntılara göğüs gerilemeden Afganistan'da bir çözüme ulaşılamayacağını belirtti ve bu noktada Holbrooke'un her 2 ülkeye de hizmet edeceğini açıkladı.

15 yıl önce