|

Ortadogu'da humus savaşı

Lübnan ile İsrail arasında yaşanan gerilime yemek krizi de eklendi. Lübnan, Humus için hukuk savaşı başlattı.

Londra
00:00 - 8/10/2008 Çarşamba
Güncelleme: 02:48 - 8/10/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Ortadogu'da humus savaşı
Ortadogu'da humus savaşı

Lübnan ile İsrail arasında bu kez “yemek savaşı” patlak verecek.Lübnan Sanayiciler Birliği Başkanı Fadi Abbud, Lübnan'ın gelenekselyemeklerini sahiplenen İsrail'e karşı uluslararası dava açmaya hazırlanıyor.İsrail'in felafel, humus ve tabbule gibi Arap yemeklerinin kendilerineait olduğunu iddia ettiğini söyleyen Abbud, İsrail, geleneksel Lübnan yemeklerinikendi mutfaklarına aitmiş gibi tüm dünyada pazarlayarak sattığı içinLübnanlıların her yıl on milyonlarca dolar kaybettiğini söyledi.Abbud, tüm bu yemekler ve tariflerini tescil ettikten sonra, davaaçılabilmesi için Lübnan hükümetine sunacaklarını ifade etti.


FETA'YI ATİNA KAZANDI

Yunanistan yıllarca süren hukuk savaşından sonra “feta” olarak bilinenbeyaz peyniri sahiplenmek için verdiği mücadeleden galip ayrılmıştı.Avrupa Adalet Divanı, “sadece Yunanistan'ın bazı dağlarında yetişenbitki örtüsüyle beslenen keçilerin sütünden elde edilen peynirin 'feta' adıylapazarlanabileceğine ve söz konusu peynirin başka yerde üretilemeyeceğine” kararvermişti. Feta, Avrupa'da Almanya ve Danimarka başta olmak üzere hemen her ülkede üretiliyordu.

Kıbrıs'ta da KKTC ile Rum Kesimi arasında Hellim peyniri konusunda hukuk savaşı sürüyor. Hellim'i Rum markası olarak tescillemek isteyen Rumlar'a karşı KKTC yönetimi de atağa geçti.


16 yıl önce