|

Örtülü NATO operasyonu

Fransa''nın Mali''ye başlattığı askeri operasyon devam ediyor. Kuzeyde İslami grupların eli giderek güçleniyor. Müdahalenin nedenleri ve sonuçları tartışılırken, bunun aslında ''açık kapı'' stratejisini benimseyen NATO''nun bir operasyonu olduğu, görevin Afrika''yı en iyi bilen Fransa''ya verildiği tahmin ediliyor.

Dış Haberler
00:00 - 15/01/2013 Salı
Güncelleme: 00:40 - 15/01/2013 Salı
Yeni Şafak
Örtülü NATO operasyonu
Örtülü NATO operasyonu

Batı Afrika ülkesi Mali''nin kuzeyinde hakimiyet ilan eden İslami gruplar ve bağımsızlık talep eden Tuareglere karşı askeri operasyon başlatan Fransa, şimdilik başarı elde edebilmiş değil. Dün Kuzey Mali''de Diabaly kasabasına karşı saldırı başlatan isyancılar kasabanın kontrolünü ele geçirdi. Kuzey''de bağımsızlık isteyen Tuaregler, Diabaly kasabası içerisinde Mali ordusuyla çıkan çatışmanın ardından kasabanın kontrolünü ele geçirdi. Fransız Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, ''Mali ordusu orayı elinde tutamadı'' diye konuştu. Tüm isyancı güçlerin Fransa ve Mali kuvvetlerine şiddetli direniş gösterdiği belirtiliyor. Kuzeydeki silahlı gruplar, stratejik öneme sahip Konna bölgesinde Fransız güçleri ile Mali ordusuna karşı Ensaruddin hareketiyle birlikte savaşıyor. Silahlı gruplardan Tevhid ve Cihad Hareketi dün Konna bölgesine takviye güç gönderirken, diğer bir örgüt Ensaru-ş Şeria Tugayı da Ensaruddin''in kendilerine Azavad bölgesinde alan açtığını kaydetti. Ensaruddin Sözcüsü Sanda Veled, '''Savaş bizi diğer İslami hareketlerle de yakınlaştıracak. Mali''nin kuzeyi işgalcilere mezar olacak'' dedi.

ABD FRANSA''YA KIZGIN MI?

Fransız müdahalesine ABD ''sessiz'' destek verirken, kimi kaynaklar, Fransızların önce davrandığını ve ABD''yi kızdırdığını söylüyor. Avrupa Birliği müdahaleyi desteklediklerini ancak askeri yardımda bulunmayacaklarını belirtirken İngiliz basını, ''İngiltere''nin casus uçaklarını ve insansız hava araçlarını Afrika''ya göndermek üzere hazır beklettiğini'' yazdı. NATO ise Fransa''nın saldırılarını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. NATO Sözcüsü, kendilerinden destek talebi olmadığını ve ittifakın bu konuya müdahil olmadığını öne sürdü.

''DOĞRUDAN OLMAYAN MÜDAHALE''

Uzmanlar ise bunun bir NATO operasyonu olabileceğine işaret ediyor. NATO''nun, Mali''deki askeri müdahale konusunda ''açık kapı'' siyaseti uyguladığına dikkati çeken Mısırlı siyasi analist Tevfik Ganim, '''Kuzey Afrika''da sömürge geçmişine sahip Fransa, coğrafi ve tarihi açıdan Afrika''ya en yakın devlettir ve NATO''nun bölgede izlediği '''açık kapı''' siyaseti çerçevesinde, doğrudan askeri müdahaleyi üstlenmiştir. diğer NATO''ya üyeleri ise, askeri ve lojistik destek sağlayarak, ''doğrudan olmayan müdahale'' siyaseti gütmektedir''' görüşüne yer veriyor.

Öte yandan dün BM Güvenlik Konseyi''ni toplantıya çağıran Fransa, konsey üyelerini bilgilendirdi. AB ise dışişleri bakanlarını Mali gündemiyle bu hafta olağanüstü toplantıya çağırdı.

Mali ya Somali ya Sudan olacak

Fransa''nın Mali işgalini değerlendiren batılı uzmanlar, ''Paris''in başarı şansı çok az. Mali ya Somali gibi istikrarsızlaşacak ya Sudan gibi bölünecek'' diyor.

Hedefte üç büyük hareket var

14,5 milyon nüfusa sahip Mali''nin kuzey bölgelerinde Tuareg ve Songhai kökenli nüfusun, başkent Bamako ve çevresinde ise yoğunlukla Mande kökenli nüfusun yaşadığı belirtiliyor. İsyancı gruplar Mali''nin yaklaşık yüzde 60''ını kontrol ediyor. Bölgede yaşayan Tuareg etnik grubunu temsil eden Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi''nin (MNLA)amacı bölgede bağımsız veya bir Tuareg devleti kurmak. 2011''de kurulan Ensaruddin hareketinin amacı, Mali''de bir İslami devlet kurmak. ''Batı Afrika''daki El Kaide'' yapılanması olarak bilinen hareket ise ''küresel cihad'' sloganını kullanıyor. Tevhid ve Cihad Hareketi ise Mağrib El-Kaidesi''nden ayrılarak kuruldu.

Hangi ülke ne diyor?

TÜRKİYE: Ankara Mali''ye Fransız müdahalesine karşı değil. Mali''nin toprak bütünlüğünden yana.

ABD: Fransız müdahalesine ABD ''sessiz'' destek verirken, kimi kaynaklar, Fransızların önce davrandığını ve ABD''yi kızdırdığını söylüyor.

İNGİLTERE: İngiliz basını, ''İngiltere''nin casus uçaklarını ve insansız hava araçlarını Afrika''ya göndermek üzere hazır beklettiğini'' yazdı. Önceki gün 2 kargo uçağı gönderildi.

ALMANYA: Fransa''ya siyasi ve lojistik destek vereceğini ama birlik göndermeyeceğini açıkladı.

AB: Mali için askeri eğitim misyonunu hızlandıracak. Asker göndermek ise gündemde yok.


11 yıl önce