|

'Özür dilemeyen İsrail, dört yaşındaki çocuk gibi'

Cihan
00:00 - 13/09/2011 Salı
Güncelleme: 11:25 - 13/09/2011 Salı
Yeni Şafak
'Özür dilemeyen İsrail, dört yaşındaki çocuk gibi'
'Özür dilemeyen İsrail, dört yaşındaki çocuk gibi'

Mavi Marmara saldırısından dolayı Türkiye'den özür dilemeye yanaşmayan ve bu yüzden siyasi izolasyonla karşı karşıya bulunan İsrail yönetimine yönelik tepkiler de artıyor. İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesinde bugün yer alan bir makalede özür dilemeyen İsrail devleti “dört yaşındaki bir çocuğa” benzetildi.


Aner Shalev imzasıyla yer alan makalede İsrail hükümetinin, özür dileme konusunda yetersiz olduğu belirtilirken, “Özür kelimesine karşı olmak rasyonel midir yoksa özü itibariyle çocukça geri çekilme fenomeni midir? Bir özrün bir zayıflık işareti olması gerekmez; aksine bir güveni, sorumluluğu ve olgunluğu yansıtabilir” denildi.


“Özür dilemek neden bu kadar zor” diye soran Haaretz yazarı, “Bu hecelerin kombinasyonunu telaffuzunu bu derece zorlaştıran şey nedir? Hükümet neden kendisini dudaklarından çıkmayacak sadece iki hecelik bir kelime için uluslararası izolasyon, güvenliğin bozulması, milyarlara ulaşan ekonomik zarar tehlikesine atıyor? Başbakan bir elçi atamak için neden yüzlerce saat harcıyor, Türklerden özür dileme konusunda – hiçbir sonuç elde etmeksizin ve korkunç uygulamaları olmaksızın sayısız zigzaglar ve konuşmalar yapıyor?” ifadelerini kullandı.


Ardından ““Özür kelimesine karşı olmak rasyonel midir yoksa özü itibariyle çocukça geri çekilme fenomeni midir? Bir özrün bir zayıflık işareti olması gerekmez; aksine bir güveni, sorumluluğu ve olgunluğu yansıtabilir” diye devam eden Haaretz yazarı, hala kızının dört yaşındayken özür kelimesini söylemeyi reddettiği ve özür dilemesi için baskılara karşı kahramanca direndiğini ve en sonunda da ancak '.zür' dedirttirebildiklerini hatırladığını kaydetti.


Ardından İsrail devletini de kendi çocuğu ile karşılaştıran yazar, “Her ne kadar bazı zamanlar öyle davranmakta ısrar etse de bu devlet dört yaşında değil. Ve şimdi bağışlanmanın istendiği Elul ayı, bizi sadece Türkiye değil uluslararası kontekste değil, ayrıca dahili, ekonomik ve sosyal kontekstlerde de affedilmeyi ve özrü tartışmaya çağırıyor” dedi.


Yazar ardından da hükümetin İsrail'de son zamanlarda düzenlenen ekonomik ve sosyal protestolar karşısındaki tutumunu eleştirdi.

13 yıl önce