|

Pakistan için Marshall planı

İstanbul, dün Demokratik Pakistan Dostları Grubu Bakanlar Toplantısı'na evsahipliği yaptı. Tarihi zirveyi değerlendiren Telegraph gazetesi, İstanbul'da Pakistan'ın, terörle savaşta yıkılan bölgelerin yeniden inşaasına destek amacıyla bir “Marshall Planı”nın hazırlandığını yazdı

İstanbul
00:00 - 26/08/2009 Çarşamba
Güncelleme: 02:55 - 26/08/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Pakistan için Marshall planı
Pakistan için Marshall planı

İstanbul, dün yine tarihi bir zirveye evsahipliği yaptı. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Demokratik Pakistan Dostları Grubu Bakanlar toplantısına, Türkiye ve Pakistan'la birlikte İran, BAE, İsveç ve Kanada dışişleri bakanı düzeyinde katılırken, ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke da zirvede yerini aldı. Toplantıyı değerlendiren The Daily Telegraph gazetesi, İstanbul'da Pakistan'ın, terörle savaşı sonucunda yıkılan bölgelerin yeniden inşaasına destek amacıyla bir “Marshall Planı”nın hazırlandığını yazdı.


5 MİLYAR DOLARLIK PLAN

The Daily Telegraph, “İngiltere, ABD ve Batılı müttefikler, ülkenin terörle savaşı sonucunda yıkılan bölgelerinin yeniden inşaasına destek amacıyla 5 milyar dolarlık bir 'Pakistan'a Marshall Planı'nı hazırlamak üzere İstanbul'da toplandı” diye yazdı. Mevkidaşları ve Holbrooke ile görüşen Davutoğlu, önemli pazarların kesişim noktası Pakistan'a yardımcı olmak istediklerini söyledi.


Avrupa'yı inşa yardımı

II. Dünya Savaşının ardından Avrupa'nın yeniden inşası için Marshall Planı ile finansman ve uzmanlık desteği sağlanmıştı. Marshall Planı, savaşın ardından 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konan ABD kaynaklı ekonomik yardım paketi. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke, bu plan uyarınca ABD'den ekonomik kalkınma yardımı almıştır.





15 yıl önce