|

Paraguay bugün sandık başında

Aa
00:00 - 20/04/2008 Pazar
Güncelleme: 12:26 - 20/04/2008 Pazar
Yeni Şafak
Paraguay bugün sandık başında
Paraguay bugün sandık başında

Güney Amerika ülkesi Paraguay'da bugün devlet başkanı seçimi ve genel seçimler yapılıyor. Kamuoyu yoklamaları, eski Katolik piskopos Fernando Lugo'nun, iktidardaki Colorado Partisi'nin kadın adayı Blanca Ovelar ile emekli general Lino Oviedo'yu az farkla geçeceğini gösteriyor. Lugo, aralarında çiftçi grupları, sendikalar ve Liberal Partinin bulunduğu merkez-sol Yurtsever Değişim İttifakı'nın lideri olarak seçime giriyor.

Devlet Başkanı Nicarnor Duarte'nin Colorado Partisi merkez-sağda bulunuyor. Parti, General Alfredo Stroessner'in 1989'da devrilen 35 yıllık diktatörlüğünü desteklemişti. Etnik Vatandaşlar Milli Birliği'nin kurucusu ve lideri Lino Oviedo'nun partisi de sağ görüşlü. Colarado Partisi 1947'den beri aralıksız iktidarda bulunuyor. Seçimde oy verme işlemi TSİ 14.00'te başlayacak. 5,6 milyon nüfusa sahip ülkede 2,8 milyon seçmen, 45 üyeli senato, 80 sandalyeli millet meclisi ve valileri belirlemek için de oy kullanacak.

Devlet başkanı seçimini en çok oy alan aday kazanacak. Siyasi uzmanlar, genel seçimlerde ise hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamayacağı görüşünde. Yolsuzluğun ve kaçakçılığın yaygın olduğu ülkedeki seçimi onlarca uluslararası gözlemci izleyecek.

Çevresinde Arjantin ve Brezilya gibi komşuları bulunan bir kara ülkesi olan Paraguay'ın ekonomisi tarıma ve elektrik ihracatına dayanıyor. Paraguay, Bolivya'dan sonra Güney Amerika'nın en yoksul ikinci ülkesi.

16 yıl önce