|

Paris’teki cinayette MİT’e dair kanıt yok

Paris Savcılığı, 2013’te 3 PKK’lının öldürülmesinin MİT’le ilişkisine dair kesin kanıt bulunmadığını açıkladı. “MİT ajanlarının olaylara resmi bir biçimde mi yoksa kurumun adını lekeleme amaçlı mı katıldıkları tespit edilememiştir” diyen Savcılık, “Paralel Yapı”nın rolünü araştırıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/07/2015 Pazar
Güncelleme: 22:46 - 25/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Paris'te Kürt Enformasyon Bürosu'nda 9 Ocak 2013 tarihinde PKK'lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in öldürülmesine soruşturmada, Paris Savcılığı'nun hazırladığı suç duyurusu, cinayette MİT'in rolü olduğu iddialarının da doğru olmadığını ortaya çıkardı. Paris Savcılığı Sözcüsü Agnes Thibault-Lecuivre, yürüttükleri soruşturmada, PKK'ların öldürülmesinde MİT'in şüpheli Ömer Güney'e yardım etmiş olabileceğine dair unsurlara ulaştıklarını fakat kesin kanıtların henüz ellerinde olmadığını söyledi. Thibault-Lecuivre, “Elimizdeki unsurlar, Güney'in MİT adına hareket etmiş olabileceğini gösteriyor, fakat elimizde yeterince kanıt yok” ifadesini kullandı.



AMAÇLARI TESPİT EDİLEMEDİ


Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan suç duyurusunda, “Birçok unsur MİT'in suikastların teşvik ve hazırlanmasında müdahil olduğuna dair şüphe uyandırıyor. Ömer Güney'in casusluk faaliyetleri yürüttüğü ve Türkiye'de bulunan bir veya birden çok kişiyle bir çok kez gizli irtibatta bulunduğu tespit edilmiştir. Fakat soruşturmalar MİT ajanlarının olaylara resmi bir biçimde, üstlerinin onayıyla mı yoksa kendi istihbarat servisinin bilgisi dışında, kurumun adını lekeleme veya barış sürecine zarar verme amaçlı mı katıldıklarının tespitini sağlamaya yetmemiştir” denildi.



“EMRİ KİM VERDİ?”


Gazete, suç duyurusunda yer alan bu ifadelerden hareketle “Paralel Yapı”ya dikkati çekti. Gazetenin değerlendirmesine şu sorulara dikkat çekilerek son verildi: “Emri kim verdi? Bizzat başlattığı barış sürecini engellemek isteyen Türk hükümeti mi, MİT'te Gülen hareketinin sızdığı sert fraksiyonlar mı ya da orduya yakın ve Ömer Güney'in de kendini yakın bulduğu MHP mi?"



MİT, olayla ilgisi olmadığını açıklamıştı


Paris'teki PKK'lıların öldürülmesinde MİT'in rolünün olduğu iddiaları, 14 Ocak 2014'te Teşkilat tarafından yapılan açıklama ile reddedilmişti. Açıklamada, MİT'in cinayetlerle “kesinlikle bir ilgisi olmadığı” vurgulanarak, “Söz konusu yayınların, Çözüm Süreci'nde aktif rol üstlenen Teşkilatımızı yıpratmaya ve bu süreçte görev alan personeli deşifre ederek görevlerini yapamaz hale getirmeye yönelik bir operasyon olduğu değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verilmişti.



Kaçak boru hattı imha edildi


Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nin Ortaklar Köyü yakınlarında akaryakıt kaçakçılığında kullanıldığı belirtilen 1500 metre uzunluğunda boru hattı bulunarak imha edildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Kara Kuvvetleri 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığı unsurları tarafından icra edilen gözetleme faaliyetleri esnasında, Şemdinli'nin Ortaklar Köyü yakınlarında kaçakçılık faaliyetleri ile ilgili oldukları değerlendirilen şüpheli görüntülerin tespit edildiği belirtildi. Aramalarda, akaryakıt kaçakçılığında kullanılan 1500 metre boru hattının ele geçirildiği ve yerinde imha edildiği kaydedildi.




#Ortaklar Köyü
#Paris Savcılığı
#Paralel Yapı
9 yıl önce