|

Patrikler birleşti

Bartholomeos ve Aleksi arasındaki buzlar eriyor. Kiev Prensliği'nin Hıristiyanlığı kabul edişinin 1020. yıldönümü kutlamalarını Bartholomeos'un yönetmesini engellemeye çalışan Rusya'yı sevindirecek haber Ukrayna'dan geldi. Çünkü Kiev'de yapılan ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Moskova Patriği II. Aleksi birlikte yönetti

Dış Haberler
00:00 - 28/07/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:40 - 28/07/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Patrikler birleşti
Patrikler birleşti

Ukrayna ve Rusya arasında krize neden olan Kiev kutlamalarında patrikler birlik görüntüsü verdi. Ukrayna Slavlarının Hıristiyanlığa geçişinin 1020'nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında dün başkent Kiev'de yapılan ayini Fener Rum Patriği Bartolomeos ile Moskova Patriği 2. Aleksey birlikte yönetti. Ayine Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko da katıldı. Bölge ülkelerinden çok sayıda Hıristiyan liderin katıldığı ayinin yönetilmesine ev sahibi Kiev Metropoliti Vladimir de iştirak etti.


BİRLİK İÇİN BİR FIRSAT DOĞDU

Bartolomeos ve 2. Aleksiy Aziz Vlodomir kili-sesine birlikte geldi. Ayin kıyafetini giydikten sonra tören alınan gelen dini liderler arasında Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Yunanistan, Kudüs, ABD ve Kanada, Polonya ve Slovakya patrikleri de yer aldı. Ayinde Hıristiyan büyüklerini isimleri zikredildi ve kendileri için dua okundu. Son dönemlerde Fener Rum Patriği ile Moskova Ortodoks Patriği arasında yaşanan sorunlar ile ilgili açıklama yapan Ukrayna Ortodoks Kilisesi Halkla İlişkiler Başkanı Kiril Hovorun, iki kilise arasında yaşanan buzların dün eridiğini söyledi. Kiril Hovorun, bazı tarihi sebeplerle kiliseler arasında zaman zaman tatsızlıkların yaşandığını bunun büyütülmemesi gerektiğini ifade etti. Hovorun, Ukrayna kilisesi bünyesinde de bezer sorunların yaşandığına dikkat çekerek, bu tür organizasyonların Hıristiyanların birliği için fırsat olduğunu kaydetti. Öte yandan, Rus medyası Bartholomeos'un Ukrayna'da üçe bölünmüş durumdaki Ortodokslara birlik çağrısında bulunduğuna işaret ederek, bunun Moskova tarafından kaygıyla karşılandığını kaydetti. Yuşçenko, 1020 yıl önce Kiev Ruslarının vaftiz olarak Hıristiyanlığı kabul ettikleri 28 Temmuz gününü imzaladığı bir kararla bayram ilan etmişti.


Aleksi ümidimiz sensin!

Tören alanında II. Aleksi'in posterini taşıyan bir grup Ukraynalı “Aleksey ümidimiz sen” diye tezahürat yaptı. Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Moskova Patriği'ni destekleyen grup, Aleksi'nin Bartholomeos ile birlikte ayin yönetmesinden dolayı memnun oldu. Ukrayna'da üçe parçalanmış durumdaki Ortodoksların bir bölümü kendilerini yönetsel açıdan Moskova Patrikhanesine bağlı bir grup olarak görmeye devam ediyor.


Yuşçenko Rusya'yı kızdırmıştı

Kiev'in Hristiyanlığı kabul edişinin 1020. kutlamalarını kimin yöneteceği Ukrayna ve Rusya arasında krize neden olmuştu. Rusya, Kiev Prensliği'nin atası olduğunu iddia ederek kutlama ayinlerini Moskova Patriği'nin yönetmesini istiyordu ancak Ukrayna Devlet Başkanı Yuşçenko, törenlere, Moskova Patriği'ni değil, ekümeniklik iddiası olan Bartholomeos'u davet etmişti.



16 yıl önce