|

Paula bahane

CIA Başkanı Petraeus'un ''evlilik dışı ilişki'' gerekçesiyle istifa etmesi ABD''de deprem etkisi yaptı. Kadının Petraeus'un biyografisini yazan Broadwell olduğu ortaya çıktı. FBI''ın, Petraeus, Bingazi Konsolosluğu''na düzenlenen saldırıyla ilgili Kongre''ye ifade vermeden önce skandalı ortaya çıkarması dikkat çekti.

Dış Haberler
00:00 - 11/11/2012 Pazar
Güncelleme: 22:38 - 10/11/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Paula bahane
Paula bahane

ABD, eski başkanlardan Bill Clinton'ın ardından bu kez CIA Başkanı David Petraeus'un "yasak ilişki" skandalı ile sarsıldı. Petreaus önceki gün, "37 yıllık evliliğin ardından evlilik dışı bir ilişkiye girdim" diyerek istifasını açıkladı. ABD basınında gündemin birinci sırasına yerleşen skandalda adı geçen kadının, 'General David Petraeus'un Eğitimi' kitabını kaleme alan Amerikalı ünlü yazar Paula Broadwell olduğu ortaya çıktı. Resmi kaynakların verdiği bilgilere göre, Harp Akademisi ve Harvard Üniversitesi mezunu Broadwell ile 60 yaşındaki CIA Başkanı arasındaki ilişki, FBI'ın Petraeus'un e-maillerini incelemesiyle gün yüzüne çıktı.

ULUSAL GÜVENLiK ALARMI

Broadwell'in Petraeus'un e-mail adresine gizlice girmeye çalıştığı sırada deşifre olduğu ifade edili-yor. FBI, iki çocuk annesi ve evli bir kadın olan Broadwell hakkında soruşturma açarken, kadın yazadqrın Petraeus'la olan ilişkisi sırasında ulusal güvenliğe dair bir bilgiyi başka kaynaklara sızdırıp sızdırmadığını araştırıyor. Broadwell ve Petraues'un 6 yıl önce Harvard Üniversitesi'ndeki bir konferans sırasında tanıştığı, CIA Başkanı'nın biyografisini yazan Broadwell'in, Temmuz 2010-Temmuz 2011 tarihleri arasında özel izinle Afganistan'da Petraeus'la defalarca görüştüğü belirtiliyor.

HESAP SORULACAKTI

David Petraeus'un evlilik dışı ilişki nedeniyle istifa ettiğini açıklaması bazı çevreler tarafından inandırıcı bulunmazken zamanlamaya da dikkat çekiliyor. Petraeus'ın birkaç gün içinde 11 Eylül'de ABD'nin Bingazi Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıyla ilgili olarak Kongre'de ifade vermesi planlanıyordu. Öte yandan CIA Başkanı'nın istifa etmesi Washington'da büyük yankı uyandırırken, Petraeus'tan boşalan koltuğa geçici olarak Yardımcısı Michael Morell oturtuldu. Obama yönetiminin Morell'i bu pozisyona atayabileceği de belirtiliyor. David Petraeus, Süleymaniye'de Türk askerlerinin başına ABD askerleri tarafından çuval geçirildiği dönemde, ABD'nin Kuzey Irak'tan sorumlu komutanıydı. CIA Başkanı olmadan önce ABD'nin Afganistan'daki ordularının komutanıydı.

'Obama'nın yeniden kazanmasını bekledi'

Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi ve Senato bünyesindeki istihbarat komitelerinin üyelerinin Petraeus'un ilişkisinden haberdar oldukları anlaşıldı. Daily Beast'e konuşan bir kaynak, "Bize bunun bir şekilde patlayacağını bildiği söylendi. Dolayısıyla olumsuz haberlerin önüne geçmek istiyordu" dedi.

Dikkat çeken bir başka husus ise, Petraeus'ın uzun zamandır "siyasi şantaja maruz kaldığı" iddiası ve Obama'yı seçimlerde sıkıntıya düşürmemek için istifasını bekletmiş olduğu yorumları. Obama'nın ikinci kez kazanmasından sadece birkaç gün sonra gelen istifa açıklaması bu iddiayı kuvvetlendirir nitelikte.

Bill Clinton bile istifa etmemişti

Eski ABD başkanlarından Bill Clinton'ın siyasi kariyerinde en çok hatırlanan olay şüphesiz Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile yaşadığı yasak ilişki olmuştu. 1995'te Oval Ofis'te yaşanan skandal nedeniyle Bill Clinton ile eşi Hillary Clinton arasında soğuk rüzgarlar esmiş, ancak ne Clinton istifa etmiş ne de çift boşanmayı tercih etmişti. Diğer taraftan Obama çevresinde yaşanan sansasyonlar Petraeus'la sınırlı değil. ABD Başkanı'nın korumalarından biri olan Gizli Servis çalışanı Rafael Prieto 2 Kasım'da ölü bulunmuştu. Olayın arkasında fuhuş skandalının olduğu belirtilmişti.


11 yıl önce