|

Perulular Türkiye'ye müteşekkir

Tüm dünyaya uzattığı yardım eliyle yardımseverliğini kanıtlayan Türk halkının, geçtiğimiz ağustos ayında 7,9 depremle yıkılan Peru'ya yaptığı yardım, iki halk arasında yakınlaşmaya sebep oldu.

Cihan
00:00 - 10/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 12:44 - 10/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Perulular Türkiye'ye müteşekkir
Perulular Türkiye'ye müteşekkir

Kimse Yok mu Derneği'nin depremde zarar gören bölgelere yaptığı prefabrik evlerden ve gıda yardımlarından faydalanan Peru halkı, "Türkiye sayesinde rahat uyuyoruz" diye konuştu. Her yardım teslimatında üzerine Türk bayraklı tişörtler giyen Perulular, yardım konvoylarını "Yaşasın Türkiye" sloganlarıyla karşıladı.

Derneğin yaptırdığı prefabrik evlerden bir benzerini de Cumhubaşkanlığı Sarayı bahçesine yaptıran Peru Cumhurbaşkanı alan Garcia, son olarak haftasonunda 300 yeni prefabrik evin depremzedelere teslim edilmesi törenine katıldı. Garcia, burada derneğin yaptığı çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türk halkına teşekkür etti.

Yardımseverliğini tüm dünyaya kanıtlayan Türk halkı; ırk, dil, din farkı gözetmeksizin Balkanlar'dan Uzak Doğu'ya, Orta Asya'dan Güney Amerika'ya dünyanın her yerindeki muhtaçlara yardımlarını sürdürüyor. Kimse Yok Mu Derneği, Ağustos ayında 500'den fazla kişinin öldüğü depremin ardından Peru'ya "Peru'ya İnsanî Yardım" adlı bir yardım kampanyası başlattı. Ramazan ayı boyunca da yardım kampanyasını sürdüren dernek, gıda ve temel ihtiyaç malzemesi yardımının yanısıra bölgede inşa ettirdiği prefabrik evlerle de bölge halkının kalbinde yer etti.

PERU CUMHURBAŞKANI KİMSE YOK MU EVLERİ ANAHTAR TESLİM TÖRENİNDE

Kimse Yok Mu Derneği tarafından Peru Canyete vilayetine bağlı San İsidro Chico bölgesinde evleri yıkılan ailelere 367 prefabrik ev yardımı yapıldı. 67'si daha önce teslim edilen evlerin, geri kalan 300'ünün teslimi de geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşti. Evlerin, anahtar teslim töreninde tam bir bayram havası yaşandı. Peru Cumhurbaşkanı Alan Garcia, üst düzey devlet yetkilileri, Peru deprem mağdurları ve basın mensuplarının katıldığı törende coşkulu anlar yaşandı.

Anahtar teslim töreninde üzerlerine Türk bayraklı tişörtler giyen Perulular, "Yaşasın Türkiye" sloganları attı. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından, evlerin anahtarları ihtiyaç sahiplerine isimleri okunarak ve sevinç gösterileri eşliğinde teslim edildi. Perulu küçük çocuklar da unutulmadı ve Kimse Yok Mu yetkililerinin dağıttığı çikolata ve oyuncaklarla mutlu edildi. Dernek yetkilileri ayrıca, Peru yollarında rastladıkları çocuklara da giyecek yardımında bulundu.

PERU CUMHURBAŞKANI'NDAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Peru Cumhurbaşkanı Alan Garcia, yapılan yardımlar için Türk halkına teşekkür ederek şunları söyledi: "Şu anda, kardeş bir ülkenin, içinde bulunduğumuz sorunları çözene kadar vermiş olduğu çözümü görmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Yaşasın Pisco, yaşasın Peru, yaşasın Türkiye!"

"ALLAH SİZE HER ZAMAN YARDIM ETSİN"

Cumhurbaşkanının ardından konuşan Kimse Yok Mu Derneği uluslararası yardım koordinatörü Hasan Ertürk, "Sevgili Piskolu kardeşlerim" diye başladığı konuşmasında, Pisko'da yapılan prefabrik evlerle ilgili çalışmaların devam edeceği sözünü verdi. Ertürk'ün verdiği müjde üzerine coşkulu anlar yaşayan depremzedeler, prefabrik evler sayesinde sokakta yatmaktan kurtulduklarını, depremin ardından böyle büyük bir ilgiyi hayal dahi edemediklerini anlattılar.

"TÜRKİYE SAYESİNDE UYUYABİLECEĞİMİZ BİR YER VAR"

Evsiz kalan ve kendisine prefabrik bir ev verilen yaşlı bir kadın, "Pisco halkı adına hepinize teşekkür ederim, ben böyle bir barınak alacağımı hiç beklemiyordum. Verilen yardımlar için kendi ve halkım adına tüm Türk halkına içten minnettarlıklarımı sunarım. Hislerimi söyleyecek başka kelimeler bulamıyorum. Allah size her zaman yardım etsin." dedi.

Yardım alan birkaç yaşlı kadın ise, "Türkiye sayesinde uyuyabileceğimiz bir yer var. Burada aileler ve insanlar hala açıkta kalmaya devam ediyorlar. Yüzünüze baktığımızda bize yardım etmenin sevincini ve samimiyetinizi okumaktayım. Biz her şeyimizi kaybettik ama çok uzaklardan gelerek bize yardım elini uzattınız." diyerek duygulu anlar yaşadılar.

DEPREMZEDELER TÜRKİYE'Yİ KARDEŞ OLARAK GÖRÜYOR

Türk yardımları en çok Sand İsidro Chico'daki deprem mağdurlarını sevindirdi. Şiddetli sarsıntıda evi yıkılan Diana Carolina Hernandez Ramos, depremden sonra yaşayacak yerlerinin olmadığını, Türk kardeşlerinin sayesinde başlarını sokacak bir yuvaya kavuştuklarını söyledi.

Türk yetkililere sonsuz teşekkürlerini ileten Ramos, "Geceleri son derece soğuk geçtiği için herhangi bir ciğer hastalığa maruz kalabilirdik. Bu yardım sayesinde kendimizi hastalıklardan koruyabiliriz. Türk kardeşlerimizi her zaman hatırlayacak ve dualarımızdan eksik etmeyeceğiz" diye ifade etti.

PERULU VEKİL: "ALLAH TÜRKİYE'Yİ KORUSUN"

Kimse Yok Mu derneğinin Ramazan ayındaki çalışmaları Peru parlamentosunda da yankı uyandırdı. Milletvekillerinden Rosario Sasieta, yardım kampanyası ile ilgili olarak, "San İsidro Chico, kalbinin en derinliklerinden sizlere minnettarlıklarını sunar. Teşekkürler Türkiye, kalbimiz sizlerle, yaşasın Türkiye, Allah Türkiye'yi korusun, Yaşasın Türkiye, Türkiye hep yukarıya" şeklinde konuştu.

Öte yandan Peru yardım kampanyası ile ilgili konuşan Kimse Yok Mu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özkara, Peru'da yaraları sarmak, acıları dindirmek ve yüzleri güldürmek istediklerini belirterek, "Büyük bir kampanya başlattık. Biz, mağdura, mağdur gözüyle, insan gözüyle bakıyoruz. Irk, dil, din farkı gözetmeden ihtiyaç sahibi insanların ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Uluslararası bir yardım kuruluşundan beklenen görevi en güzel bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Son derece yardımsever olan Anadolu insanına, yaptıkları ve yapacakları yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Başkan Özkara, depremin meydana gelmesinin hemen ardından, Kimse Yok Mu Derneği Uluslararası Yardım Koordinatörü Hasan Ertürk'ü Peru'ya acilen gönderdiklerini, Peru devlet yetkileriyle hasar tespiti ve yaraların sarılması için çalışma yaptıklarını açıkladı.


17 yıl önce