|

PKK'nın en büyük silah destekçisi Rus gözaltında

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesiyle birlikte Moskova yönetimi terör örgütü PKK'nın en büyük silah lojistiğini sağlayan isimlerden biri olan Şakiro lakaplı Zahari Kalaşov'u gözaltına aldı. Şakiro'nun son 8 ayda 3 kez terör örgütü PKK ile Bağdat'da bir araya geldiği ve PKK'nın elindeki ağır silahları sağladığı biliniyor.

Yeni Şafak
11:37 - 14/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 12:19 - 14/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine doğru evrilmesi ile birlikte Moskova yönetimi terör örgütü PKK ile yakın diyalogları olan ve örgüte silah lojistiği sağlayan Rus yer altı dünyasının en önemli ismi Şakiro lakabı ile tanınan Zahari Kalaşov'un Moskova'daki evine bir operasyon düzenledi.



Şakiro'nun söz konusu operasyonda, 2 yıl önceki bir cinayet olayı gerekçe gösterilerek göz altına alındığı belirtildi. Şakiro'nun 21 Ağustos'a kadar gözaltında tutulacağı ve mahkemeye çıkarılacağı kaydedildi.



Yeni Şafak'ın görüştüğü Şakiro'nun avukatları, müvekkillerinin tutuklanma kararının siyasi olmadığını, bir cinayet vakasından dolayı gözaltında olduğunu doğruladı.



PKK'nın en büyük silah lojistiğini sağlayan isimlerden biri


Gürcistanlı Ezidi Kürt asıllı bir aşiretin en büyük çocuğu olan Şakiro, 1993 yılından buyana daha önce kendisi gibi Rusya'nın en büyük yer altı dünyasının ismi bir mafya hesaplaşmasında öldürülen Dad Hasan (Hasan Amca) lakablı Aslan Usoyan ile birlikte terör örgütü PKK'nın en büyük silah lojistiğini sağlayan isimler olarak biliniyordu.



Şakiro, 2006 yılında İspanya'da içinde kara para aklama ve diğer bazı suçlardan 7 yıl hapse mahkum olduktan sonra cezasını çekip Rusya'ya gelmişti.



WikiLeaks belgelerinde mafya babasının PKK'ya silah sattığı yer almıştı. Şakiro'nun özellikle İspanya'da cezaevinden çıktıktan sonra Suriye'ye silah geçişlerinde önemli rol oynadığı biliniyor.



Yerel kaynaklar, Şakiro'nın son 8 ayda 3 kez PKK ile Bağdat'da bir araya geldiğini ve PKK'nın elindeki ağır silahları sağlayan isim olarak gösteriyorlar.




  • İsmi Wikileaks belgelerinde de geçen Kalaşov, İspanya'da yargılandığı davanın savcısı hazırladığı iddianame de 'Kalaşov'un Rusya askeri istihbarat teşkilatının talimatı ile PKK'ya silah sağladığı' belirtiliyor.
  • 2014 yılında medyada yer alan haberlere göre Kalaşov'un İran üzerinden PKK'ya silah sattığı ve terör örgütünü desteklediği belirtiliyor. PKK'nın üst düzey yetkilileri ile temas halinde olduğu belirtilen Kalaşov'un İspanya'da bulunduğu dönemde de PKK'ya destek verdiği ve terör örgütü üyeleri ile görüştüğü biliniyor.
  • Daha önce Londra'da öldürülen eski Rus istihbarat ajanı Aleksandr Litvinenko da Kalaşov'un PKK'ya silah sattığını iddia etmişti.




#Zahari Kalaşov
#Rusya
#Türkiye
#PKK
8 yıl önce