|

PKK’ya İsveç desteğİ

İsveç’te Sosyal Demokrat Parti-Yeşiller Partisi koalisyon hükümetine dışardan destek veren Sol Parti, skandal bir öneriye imza attı. Sol Parti, ABD’nin başını çektiği koalisyonun IŞİD’e karşı verdiği savaşa PKK’nın destek verdiği gerekçesiyle örgütün, AB terör listesinden çıkarılmasını istedi. İsveç geçen ay PYD’nin temsilcilik açmasına izin vermişti.

Yeni Şafak ve
03:00 - 10/05/2016 الثلاثاء
Güncelleme: 21:26 - 9/05/2016 الإثنين
Yeni Şafak

İsveç Sol Parti'nin kongresinde, ''PKK'nın AB 'terör örgütleri listesi'nden silinmesi için çaba gösterilmesi''ne ilişkin verilen öneriyi, Sol Parti yönetiminin karşı çıkmasına karşın, oylanarak kabul edildi. İsveç'te Sosyal Demokrat Parti - Yeşiller Partisi azınlık koalisyon hükümetine dışardan destek veren Sol Parti kongresinde kabul edilen öneri gerekçesinde, “ABD destekli koalisyonun İŞİD'e karşı verdiği savaşa PKK'nın destek verdiği” ve “PKK'nın terör listesinde olmasının bölgedeki uyuşmazlıkların çözümündeki olanakları azaltması'' öne sürüldü.



ÖRGÜTÜ MEŞRULAŞTIRMA ÇABASI


Öneri sahiplerinden İsveç Sol Parti eski Genel Başkanı Lars Ohly, önerinin amacının öncelikle Kürtlerin özgürlük mücadelesini desteklemek olduğunu savunarak, “PKK üzerindeki terör damgası durduğu müddetçe diyalog sürecini yaşama geçirmek zorlaşıyor” diye konuştu. Lars Ohly, PKK'nın sivilleri öldürerek korku yaratması konusunda görüşleri sorulduğunda da, “Tarihsel olarak PKK birçoğumuzun kabul etmediği metotlar kullanmıştır; ancak, şiddeti sadece PKK uygulamıyor. Bu durumun şiddeti meşrulaştırdığını da söylemiyorum” dedi.



MAHKEME KARAR VERSİN!


Sol Parti yönetimi ise kongreye, “Bir örgütün terör örgütü olup olmadığına devletler değil mahkemelerin karar vermesi gerekir” gerekçesiyle verdiği karşı önergede, AB terör listesinin “tümüyle kaldırılmasının” kabul edilmesini istedi. Terör örgütüne dolaylı destek veren İsveç, örgüte yakın vakıfların ülkede faaliyet göstermesine de izin veriyor. Daha önce Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), terör örgütü PKK'ya İsveç'teki bir vakıf aracılığı ile yüklü miktarda finansman sağlandığını belirlemişti. İncelemede İsveç'te bulunan Kürt Kültür Vakfı'ndan Diyarbakır merkezli Umut Işığı Kadın Kooperatifi isimli sözde sivil toplum kuruluşuna 469 bin İsveç Kronu para aktarıldığı tespit edilmişti.







Türkiye uyarmıştı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta, İsveç Dışişleri Bakanı'na PYD'nin ofis açmasına izin vermeleri halinde kendilerini teröre destek veren ülke ilan edip o şekilde muamele edeceklerini bildirdiğini aktarmıştı. Çavuşoğlu, Türkiye'de DHKP-C, PKK ve IŞİD'İn arkasında kimlerin olduğunu, kimlerin bu örgütleri kullandığını bildiklerini ama sonuna kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulamıştı.



PKK yandaşları sevindi


İsveç'in Örebro kentinde düzenlenen Sol Parti Kongresi'nde PKK lehine verilen önerinin kabul edilmesi sonrası terör yandaşları kutlamaya yaptı. Sol Parti yönetiminin çekincelerine rağmen, delegelerin çoğunluğunun oylarıyla alınan kararın ardından kutlama yapan terör yandaşları kongre salonu önünde halay çekti. PKK'nın Suriye'deki kolu PYD geçtiğimiz ay ülkede temsilcilik açmıştı. Örgütün sözde YPJ komutanı Nesrin Abdullah geçen ay İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ile de görüşerek Suriye'de yaralanan PYD mensuplarının tedavilerinin İsveç'te yapılması talebinde de bulundu. Talebin ardından İsveç PYD'nin Stockholm'de temsilcilik açmasına izin vermişti.


#PKK
#Yeşiller Partisi
#Örebro
٪d سنوات قبل