|

PKK’yı İran’a taşıyacak

Güvenli bölge tartışmalarından sonra ABD’nin yeni PKK ve bölge projeksiyonu merak ediliyor. İddialara göre Suriye’de bulunan teröristlerin İran’a taşınacak. Suriye ve Irak modelini İran’da deneyecek olan ABD teröristleri tahrik ve sobatajlarda kullanacak. Nakil koridoru ise Sincar, Musul, Kerkük ve Süleymaniye olacak.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 17/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:03 - 17/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Bayrağı
ABD Bayrağı

ABD’nin yeni bölge projeksiyonu Suriye’nin doğu ve kuzeyinde 530 kilometre uzunluğa ve 32 kilometre derinliğe varan ‘güvenli bölge’ kurulmasını içeriyor. ‘Tampon bölge’ olarak da adlandırılabilecek güzergâh üzerinde Malikiye, Ma’bede, Kamışlı, Dırbesiye, Aziziye, Rimeylan, Amuda, Ayn el-Arab, Tel-Abyad, Suluk, Mebruke, Tel-Baydar, Münbiç, Tel Hamis, Tel Tamr, Ayn İsa ve Resulayn yer alıyor. ABD’nin asıl yol haritasını görmek içinse tampon bölge adımı sonrasına bakmak gerekiyor.


Alınan bilgilere göre ABD, güvenli bölge adımıyla ‘hayatını kurtardığı’ PKK’lıları İran sınırına taşımaya hazırlanıyor. Washington yönetimi Peşmerge ve PKK’lıları İran’a karşı birlikte kullanmak için harekete geçti. Suriye-Irak-İran üçgeninde uygulamaya konulan süreçle ilgili İran’da bulunan iki büyük Kürt oluşumu Komele ve KDP’nin liderleri Washington’a çağrıldı. İran Kürdistan Demokrat Parti Lideri Mustafa Hicri ve İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) Lideri Abdullah Muhtedi, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’la görüştü. 2003 işgali sonrası Irak’ta hayata geçirdiği bölücü anayasayla Kuzey Irak’ı ‘otonom Kürt bölgesi’ haline getiren ABD, Suriye’nin kuzeyinde de benzer bir yapılanmaya giderek 30 bin kilometrekarelik terör adacığı oluşturdu. Irak kuzeyiyle Suriye kuzeyini ‘Kürt devleti’ temelinde birleştirme planı Türkiye’nin baskısıyla boşa çıkan ABD şimdi Irak’ta kısmen ‘başarılı’ olan stratejiyi İran’a taşıma peşinde. Pentagon ve CIA, İran’ın Irak’a bakan kesimlerine (Merivan, Baneh, Mahabat, Piranşehir) yerleştireceği Peşmerge ve PKK’lıları, bölgeye dönük tahrik ve sabotaj eylemlerinde kullanacak.

#PKK
#ABD
#İran
5 yıl önce