|

'Pop'un ilham babası

"Herkesin 15 dakikalığına da olsa meşhur olacağını" öngören Amerikan Pop Kültürünün En Önemli Temsilcisi Andy Warhol, özgün eserleriyle Türkiye'de.

.
00:00 - 20/07/2001 جمعہ
Güncelleme: 13:45 - 21/05/2014 بدھ
Yeni Şafak
'Pop'un ilham babası
'Pop'un ilham babası

Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, 28 Ağustos 2001 tarihine kadar Pittsburgh Andy Warhol Müzesi koleksiyonundan derlenen Sanatı ve Yaşamıyla Andy Warhol Sergisi'ne evsahipliği yapıyor.Amerikan popüler kültürünün en önemli temsilcisi olarak bilinen Andy Warhol'un eserleri, popüler kültürü Amerikan popüler kültürüne çok benzeyen Türkiyeliler için de çifte anlam taşıyor.

Tüketimin simgeleri

20. yüzyılın ikinci yarısına sıradışı kişiliğiyle damgasını vuran bir yaratıcı, resmin kurallarını tepetaklak eden bir ressam, birinci sınıf bir koleksiyoncu ve müzeci, müzik menajeri, dergi yayımcısı, grafik tasarımcı, 'avant-garde' sinemanın yaramaz çocuğu Andy Warhol, A.B.D. Eğitim ve Kültür İşleri Bakanlığı ile Pittsburgh Andy Warhol Müzesi'nin ortaklaşa hazırladığı gezici sergiyle dünyayı dolaşıyor. A.B.D. Millenium etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan ve ilk olarak Ocak 2000'de Kazakistan/Almaty'de açılan ve Kiev, Budapeşte, Selanik, St. Petersburg, Bratislava ve Moskova'da sergilenmesinin ardından İstanbul'da açılan sergi, Eylül 2001'de Zagrep'te, Kasım'da ise Ljubliana'da tekrarlanacak.

Sergide, Warhol'un 1930'larda moda dergilerine yaptığı illüstrasyonlardan başlayarak, kedi ve melek çizimleri, Coca-Cola, Campbell's Konserve Çorbaları, Elektrikli Sandalye, Dolar İşareti, Marilyn Monroe gibi çok bilinen serigrafik resimlerinin yanısıra Andy Warhol'u ve eserlerini tanıtan bir belgesel ile sanatçının yaptığı filmlerden Empire State Building'i konu alan 16 mm.lik Empire filmi de yer alıyor.

Ünü ABD'den dünyaya yayılmış Pop Art'ın en önemli temsilcisi Andy Warhol (1928-1987) öncelikle tüketim kültürünün belli başlı ögelerini konu aldığı yapıtlarıyla tanınıyor.

Polonyalı göçmen bir ailenin üçüncü oğlu olarak, Pittsburgh'un yoksul bir mahallesinde büyüyen Andy Warhol, 1949 yılında Carnegie Teknoloji Enstitüsü'nü bitirdikten sonra New York'a taşındı. Ünlü moda dergileri için yaptığı çizimlerle tanınmaya başladı. 1956 yılında Japonya. Kamboçya, Hindistan, Mısır ve İtalya gibi farklı kültürleri kapsayan bir dünya turuna çıktı. 1960'lı yıllardan başlayarak, gazete, dergi, ilan, karikatür ve popüler kültüre ait sıradan görüntüleri alıp büyüttü; Coca-Cola, Telefon, Campbell's Konserve Kutuları adlı yapıtlarını ortaya çıkardı.

'Fabrika' üretimi işler

Fabrika adını verdiği stüdyosundaki üretimi ve daha sonraki yıllarda resmi yanısıra film, dergi yayıncılığı, müzik prodüktörlüğü gibi alanlardaki çarpıcı faaliyetleri ile Warhol, pop kültürünün hala en ilham verici güçlerinden biri sayılmaktadır. Fabrika'nın rock grubu Velvet Underground; özellikle New York olmak üzere, kent yaşamında pırıltıları konu alan Interview dergisi, Warhol'la özdeşleşmeyi bugün de sürdürüyor. Warhol'un, "Herkes 15 dakikalığına meşhur olacak", sözü de dünyanın her yerinde güncelliğini koruyor.

Herşeyiyle Warhol

Yapı Kredi Kültür Merkezi, Andy Warhol sergisi dolayısıyla ikinci bir sergiyi Galatasaray Meydanı'nda düzenliyor. Ayrıca, sergi etkinlikleri kapsamında 24 Temmuz'da Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi salonunda düzenlenecek olan Pop Art ve Andy Warhol'un tartışılacağı açık oturumun yanısıra, sergi süresince Andy Warhol'un diğer filmlerinden örneklerin izlenebileceği film gösterimleri de yapılacak.

23 سال واپس