|

PORTRE / Ben Eliezer

Filistin'i 'ölüm tarlaları'na çevirme peşinde

.
00:00 - 10/07/2001 Salı
Güncelleme: 11:37 - 16/05/2014 Cuma
Yeni Şafak
PORTRE / Ben Eliezer
PORTRE / Ben Eliezer

Benjamin Ben-Eliezer 1936 yılında Irak'ta doğdu ve 1949 yılında İsrail'e göç etti. İsrail Savunma Gücü'nde (İDF) profesyonel subaylık yapan Ben-Eliezer, 6 gün savaşı (1967) ve Yom Kippur Savaşında (1973) komutanlık yaptı. 1971-1973 yılları arasında İDF'nin üyesi olarak ordudaki görevini Singapur'da yaptı. 1977 yılında ilk komutan olarak Güney Lübnan'a atandı. Burada, İsrail ve Lübnan arasındaki Hristiyanlar ile İDF'nin bağlantısını sağlıyordu. 1978-1981 yılları arasında Judea ve Samaria'da İDF'nin komutanlığını yaptı. 1983-1984 yılları arasında hükümette aktivitelerin koordineteliğine getirildi. 1984 yılında Ezer Weizman liderliğindeki Yahad Partisi'nden Knesset'e seçildi. Daha sonra İşçi Partisi'ne üye olan Ben-Eliezer, burada Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi'nde görev aldı.

1999 Temmuz ayında Komünikasyon ve Savunma Bakanı, Mart 2001'de Savunma Bakanı oldu. Ben-Eliezer evli ve beş çocuk babası. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un yakın arkadaşlarından olan Ben-Eliezer, Sabra ve Şatilla katliamlarında Şaron'a destek verenler arasında idi. Güney Lübnan'da birçok masum sivil halkı öldürmesinden dolayı, Filistinliler tarafından "terörist" olarak isimlendiriliyor. 2. İntifada'nın başladığı günden beri Filistinliler'i öldürme tehditleri savuran Ben-Eliezer, yolları "ölüm tarlalarına" çevireceği tehditlerinde bulunuyor. Ben-Eliezer, aynı zamanda büyük savaş çıkacağı tehdidiyle bölge ülkelerini tehdit ediyor.

Ben-Eliezer, İntifada çocuklarının öldürümesi emrini verenlerden biri. Yakın zamanda, Filistinliler tarafından öldürülmeye çalışılan Ben-Eliezer'in, üstünde çelik yelek olmadığı halde, güvenlik güçleri ve askerler tarafından vücutları siper edilerek korunduğu bildirildi. Ben Eliezer, İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada, "Hizbullah bize tekrar saldırırsa, Suriye'nin Lübnan'daki birliklerini yine vuracağız, çünkü Suriye, Lübnan'daki gerçek patrondur ve Hizbullah'a mühimmat transferine izin vermektedir" dedi.


23 yıl önce