|

Prensin trol çetesi kudurdu

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi talimatını vermekle suçlanan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, köşeye sıkışınca düzenli maaş verdiği trol çetesini devreye soktu. Suudi troller, sosyal medya üzerinden Türkiye karşıtı kampanya başlattı. Prens Selman’ın emriyle harekete geçen 10 bin paralı trol, cinayeti perdelemek için Kaşıkçı’nın özel hayatı ile ilgili yönlendirme bilgi servis ediyor. Soruşturmayı itibarsızlaştırmaya, Yeni Şafak’ı da karalamaya çalışan trollerin paylaşımlarında kullandığı görseller, profesyonel bir ajans çalışması izlenimi veriyor. Suudilerin Twitter’da TT olan paylaşımlarına, PKK’lılar da destek verdi.

M. Şakir Saraç
04:00 - 20/11/2018 Salı
Güncelleme: 01:43 - 20/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

Emrinde 10 bin paralı trol besleyen Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, sosyal medyadan taarruz başlattı. Cinayeti perdelemek için Cemal Kaşıkçı’nın özel hayatı ile ilgili yönlendirme bilgi servis eden troller, Türkiye’ye karşı da boykot kampanyası başlattı.

Cemal Kaşıkçı suikasti konusunda artan baskı ile köşeye sıkışan Suudi Arabistan, düzenli maaş verdiği trol çetesini devreye soktu. Emrinde 10 bin paralı trol besleyen Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, sosyal medyadan taarruz başlattı. Sosyal medyada binlerce sahte hesapla Türkiye, öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ve yürütülen soruşturma hedef alınmaya başlandı.

Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan başta olmak çok sayıda sosyal medya hesabından Cemal Kaşıkçı’nın özel hayatına ilişkin iddialar sistematik olarak servise sokuldu. Bazı hesaplarda Suudilerin itirafına rağmen “Ceset yok, DNA yok, kayıt yok” gibi ifadelerle soruşturma itibarsızlaştırılmak istendi.


YENİ ŞAFAK’A SALDIRI

Soruşturmayı dikkatle takip eden medya kuruluşları arasında alan Yeni Şafak da trollerin hedef gösterdiği kurumlardan birisi oldu. Kaşıkçı ve nişanlısı Hatice Cengiz’in yer aldığı ve daha önce birçok medya kuruluşu tarafından kullanılan bir fotoğrafı kullanan troller, fotoğrafın montaj olduğu, Yeni Şafak tarafından servis edildiğini yalanını ortaya attı.


ESKİ GÖRÜNTÜLER YAYILDI

Suudi Arabistan’da da sosyal medya üzerinden Türkiye’yi boykot kampanyası başlatıldı. Geçmiş yıllarda düzenlenen terör saldırıları ve kaos görüntüleri bugün oluyormuşçasına servis edildi. Türkiye güvenli olmayan bir ülke olarak tanıtılırken, DEAŞ gibi terörist örgütlerin destekçisi olduğu iddia edilerek dezenformasyon yapıldı.


BELLİ HESAPLAR YÖNETTİ

“Türkiye’de teröristler turist kaçırıyor”, “Erdoğan insanları yargılama olmadan hapse tıkıyor”, “Türkiye dünyanın en çok suç işlenen ülkesi” ifadeleri kullanan sosyal medya trollerinin profil ve kapak fotoğraflarında Suudi Arabistan bayrağı ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın fotoğraflarının yer alması dikkat çekti. Paylaşımlarda kullanılan görsellerin profesyonel bir ajans çalışması izlenimi vermesi, mesaj akışının, “Zaid1559zaid”, “MedoMg9”,” khyousef1979”, “Al_Zahrani2030” gibi hesaplar tarafından kontrol edilmesi dikkat çekiyor.


PKK’LILAR DESTEKLEDİ

Suudi hesapların başlattığı gündeme, PKK sempatizanları da destek verdi. PKK’lı hesaplar Türk mallarının barkod numaralarını paylaşarak boykot etmeleri çağrısı yaptı. Turistlerin Türkiye’yi tercih etmelerinin ise savaş politikaları ve katliamlara destek olunması anlamına geldiği yalanları sıralanarak Erdoğan ve Türkiye aleyhinde kara propaganda yapıldı.

Maaşlı çete!

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın emrinde binlerce trol çalışıyor. Yaklaşık 3 bin dolar maaşla istihdam edilen 10 bin trolün başında ise Kaşıkçı suikastinin baş aktörlerinden birisi olan Veliaht Muhammed Bin Selman’ın danışmanı Kahtani bulunuyor. Yüz binlerce takipçisi olan Kahtani’nin lakabı da “Trol ustası”.

Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi trollerin faaliyetleri o kadar ileri boyutlara vardı ki, Twitter kurumsal olarak müdahale etmek zorunda kaldı. 2015 yılında da Suudi Arabistan’a para ile ajanlık yapan bir mühendisi kovan şirket, Suudi Arabistan görüşlerini yaymak amacıyla tweet atan bir dizi bot hesabı kapattığını duyurdu.

  • Bu olay peşini
    bırakmayacak
  • Londra’daki İslami Siyasi Düşünce Enstitüsü Müdürü Azzam et-Temimi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölüm emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın verdiğini belirtti. İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Filistinli araştırmacı Temimi, “Cemal Kaşıkçı’nın, Veliaht Prens Bin Selman’ın batıya pazarlamaya çalıştığı ‘liberal ve reformcu’ biri olduğu imajı oluşturma projesini baltalaması nedeniyle Prens kendini kaybetti ve Kaşıkçı’nın ölüm emrini verdi.” dedi.Temimi, “Bu olay, evrensel bir meseleye dönüştü ve bazı kurbanların üstüne yıkılsa bile Prens Bin Selman’ın peşini bırakmayacak, bu onu kurtaramayacak” yorumunu yaptı.
#Cemal Kaşıkçı
#Muhammed bin Selman
#Türkiye
#Suudi Arabistan
#PKK
5 yıl önce