|

Puslu seçim

Ukrayna, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve doğudaki kentlerin özerklik ilan etmesinin gölgesinde yeni liderini seçiyor. Seçimin favorisi olarak görülen 'Çikolata Kralı' Poroşenko'nun kazanması halinde önünde bekleyen sorunlar, Rus yanlısı ayrılıkçı hareketler ile kar topuna dönüşen işsizlik olacak.

.
00:00 - 25/05/2014 Pazar
Güncelleme: 21:26 - 24/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Puslu  seçim
Puslu seçim

Ukrayna'da 7 ay önce devrik lider Viktor Yanukoviç'in AB ile ortaklık anlaşmalarını imzalamaması ile başlayan ve ülkeyi bölünmenin eşiğine getiren olayların ardından halk yeni devlet başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Ülkenin doğu ve güneydoğu bölgelerinde Rus yanlısı ayrılıkçıların birçok kamu binasını işgal ederek Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni ilan etmesinden dolayı, Ukrayna yönetimi bu bölgelerde seçimlerinin yapılamamasından endişe ediyor. Donetsk'te mevcut 22 seçim bölgesinin 9'unun, Lugansk'ta da 12 seçim bölgesinin 8'inin çalışmadığı belirtiliyor.

21 ADAY YARIŞIYOR

Ülkedeki yeni seçim yasasına göre, seçimlerin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50'den fazla oy alması durumunda, seçimlerin ikinci turu yapılmayacak, aksi halde en fazla oy alan iki aday 2. turda yeniden yarışacak. Seçimlerde 21 adayın yarışacağı Ukrayna'da, seçimlerin favorisi olarak milletvekili ve milyarder iş adamı, 'Çikolata Kralı' olarak bilinen Petr Poroşenko gösterilirken, eski Başbakan Yulia Timoşenko ile Yanukoviç'in eskiden başında bulunduğu Bölgeler Partisi'nin milletvekili Sergey Tigipko göze çarpan diğer adaylar arasında yer alıyor.

AVRUPA YANLISI

Seçilmesi durumunda Poroşenko'nun dış politikada Avrupa yönünde bir siyaset izleyeceği tahmin edilirken, Rusya ile ilişkileri çok sıcak tutmasa da ipleri koparmaması öngörülüyor.

Poroşenko'nun çözmesi gereken sorunların başında ülkenin doğu ve güneydoğusunda hala Rusya yanlılarının kontrolü altında bulunan şehirlerdeki asayiş sorunu yer alıyor. Tek taraflı olarak Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya katılma kararı alan 'Kırım Özerk Cumhuriyeti' konusunda nasıl bir politika izleyeceği de yanıt bekleyen sorulardan biri.

Kırım'ı kurtarma vaadi

Ülkede geçen hafta bir araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, seçimlerde Poroşenko'nun yüzde 34, Timoşenko'nun yüzde 6,5, Tigipko'nun yüzde 5,8 alması bekleniyor. İktidar değişimi ile sonuçlanan gösterilerin ardından cezaevinden çıkan eski Başbakan Yulia Timoşenko adaylık programı kapsamında, referandumla Rusya'ya bağlanan Kırım'ı kurtaracağına ilişkin açıklamalarda bulunurken, Rusya'ya olan enerji, ekonomik ve enformasyon bağımlılığının sona ereceğini dile getiriyor.

"ORTADOĞU'YU KURTARDINIZ"

Esed, 'Rusya BMGK'da dördüncü kez veto hakkını kullanarak, sadece Suriye'yi değil tüm Ortadoğu'yu kurtardı. Dünyada istikrarı muhafaza ederken Batı hegemonyasını yıktı. Bu başarı Putin'e ait. O Rusya'yı dünyada Sovyetler Birliği'nin bulunduğundan daha önemli bir konuma getirdi' ifadelerini kullandı. Rusya Başbakan Yardımcısı Rogozin ise ülkesinin, 'Suriye'deki başkanlık seçimlerinin meşruiyetinden şüphesi olmadığını' söyledi.

Kiev ümitsiz

Ukrayna'nın başkenti Kiev seçim atmosferinden uzak. Çıkan olaylar sonucunda 100'den fazla kişinin öldüğü Bağımsızlık Meydanı'nda çadırlar hala dururken, burada nöbet tutan insanlar seçimlerden umutsuz.

10 yıl önce