|

Putin Firavun gibi

Komunist Partisi lideri Gennadi Zyuganov Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Çarlardan daha fazla yetkili, firavunlar gibi hareket ettiğini iddia etti.

Cihan
00:00 - 24/09/2007 Pazartesi
Güncelleme: 12:20 - 24/09/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Putin Firavun gibi
Putin Firavun gibi

Moskova'da düzenlenen parti kongresinde açıklamalarda bulunan Zyuganov, Kremlin'in desteklediği Birleşik Rusya Partisi'ni de halkın temsilcisi olmaktan uzak olmak ve seçkin milyarder azınlığın çıkarlarını korumakla suçladı. Zyuganov konuşmasında, "Putin şu anda Mısır'da yaşayan Firavunlardan daha fazla güce sahip. Çarlardan ya da eski tüm Sovyetler Birliği Genel Sekreteryası'nın sahip olduğu güçten daha fazla. Hatta şu an ABD Başkanı'nın sahip olduğu gücün en az dört katı daha fazla yetkiye sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim." dedi.

Parlamento seçimleri yaklaştıkça muhalefetin sesi yükselirken Zyuganov ilginç tespitlerine devam etti. Birleşik Rusya Partisi'nin milletvekilleri arasında 30'dan fazla dolar milyarderi olduğunu söyleyen Komunist Parti lideri, kendilerinin milyarderlerin değil, milyonlarla ifade edilen halkın temsilcisi olduklarını söyledi.

Putin'in desteğini alan Birleşik Rusya Partisi'nden sonra en çok oy alması beklenen Komunist Parti lideri Zyugonov, kendilerinin gerçek muhalefet olduklarını, Kremlin'in politikalarından memnun olmayanların, Birleşik Rusya Partisi'nin verdiği sözleri yerine getirmemesinden rahatsızlık duyanların Komunist Parti altında birleşmelerini istedi.

Zyuganov Komunist Parti'nin Duma seçimlerinde genelde yüzde 20-22 oy alacağını öngördüklerini ve bazı bölgelerde bu rakamın yüzde 30'lara kadar çıkacağını iddia etti. Zyuganov, "Komunist Parti'ye oy verenler genelde üniversite mezunu ve eğitimli kişiler. Gençlerimiz de her geçen gün partiye doğru yöneliyor. Hedefimiz kararsızların oyunu almak." dedi. Soçi'de hafta sonunda Putin'le bir araya gelen Zyugonav, seçimler konusunda görüş alış verişinde bulunmuştu. Rusya lideri Valday grubu ile yaptığı görüşme sonrasında muhtemel beş başkan adayı arasında Zyugonav'ın ismini de saymıştı.

2 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimleri Mart 2008'de yapılacak başkanlık seçimlerinin provası niteliğini taşıyor. Bağımsız Levada araştırma merkezinin son anketine göre Komunist Parti'nin yüzde 18 oy alması beklenirken, Birleşik Rusya Partisi yüzde 55'lere varan destek buluyor. Ankete göre Kremlin yanlısı Adaletli Rusya Partisi yüzde 7, aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti de yüzde 11 oy alacak. Yüzde 7 ülke barajının bulunduğu ülkede seçimlere katılacak diğer on partinin meclise girmesi beklenmiyor. Boris Yeltsin'in Başkanlığı döneminde 1990'lı yıllarda Komunistler parlamentoda her zaman çoğunluğu korumuşlardı. Uzmanlar ülkenin enerji gelirleri ile birlikte elde ettiği ekonomik zenginliğin ardından Komunistlerin popülaritesini yitirdiği tespitini yapıyor.

17 yıl önce