|

Putin nükleer için Sofya'da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki günlük resmi bir ziyaret için Bulgaristan'a geldi. Dün geç saatlerde başkent Sofya'ya gelen Putin bugün Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile bir araya gelecek.

İha
00:00 - 18/01/2008 Cuma
Güncelleme: 11:49 - 18/01/2008 Cuma
Yeni Şafak
Putin nükleer için Sofya'da
Putin nükleer için Sofya'da

Putin'in Bulgaristan temaslarının ana gündem maddesini enerji işbirliği oluşturuyor. Bu çerçevede Putin-Pırvanov görüşmesinde iki ülke arasında enerji alanında işbirliğini öngören bir anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Ayrıca, Bulgaristan'ın Belene kasabasına kurulacak ikinci nükleer santralın Rus şirketleri tarafından yapılmasını öngören bir anlaşma da bugün imzalanacak.

Başbakan Sergey Stanişev ve Parlamento Başkanı Georgi Pirinski ile de görüşecek olan Putin, Bulgaristan'ın bağımsızlığını kazanmasının 130'ncu yıldönümü dolayısıyla Ulusal Askeri Tarih Müzesi'nde düzenlenecek olan Osmanlı-Rus savaşına ait askeri malzeme, silah ve üniformaların yer aldığı bir serginin açılışına da katılacak.

Putin, dün akşam Sofya'daki Ulusal Kültür Merkezi'nde Bulgaristan Kültür bakanlığı'nın 2008 yılını "Rusya Yılı" ilan etmesi dolayısıyla düzenlenen konsere katıldı. Rusya'nın ünlü Bolşoy Tiyatrosu sanatçıları ile Rus pop ve halk şarkıcılarının katıldığı konserin başında Putin ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov birer konuşma yaptılar.

Putin konuşmasında, "Rus ve Bulgar halklarının kardeşliği kan bağları ile pekiştirilmiştir. Kardeşliğimizin değeri parayla ölçülemez" dedi.

Bulgaristan'ın son yıllarda gösterdiği başarılı gelişmeleri takdirle karşıladıklarını kaydeden Putin, Bulgaristan'ın NATO'ya üye olmasını kastederek, "Güvenlik konusundaki tercihinize de saygı duyuyoruz" diye konuştu.

Putin, Bulgaristan ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere büyük önem verdiklerini, özellikle enerji alanında yapılması planlanan ortak altyapı projelerinin bu önemin bir kanıtı olduğunu bildirdi.

Rus lider ayrıca, Bulgaristan'ın yeni ittifaklardaki taahhütlerinin Rusya-Bulgaristan ilişkilerinin gelişiminde engel oluşturmaması gerektiğini söyledi.

Ancak Putin'in gezisi protestolara da hedef oldu. Rusya'da öldürülen gazeteci Anna Politkovskaya'nın adına kurulan "Özgür Düşünce Birliği" tarafından düzenlenen protesto gösterileri bugün de devam edecek.

Muhalefetteki Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB) partisi ve bazı sivil toplum örgütleri, Bulgaristan'ın yeni enerji anlaşmalarıyla Rusya'ya bağımlılığının artacağını belirterek, ziyareti protesto ediyor.


16 yıl önce