|

Putin'den sigara yasağına onay

Cihan
00:00 - 25/04/2008 Cuma
Güncelleme: 17:04 - 25/04/2008 Cuma
Yeni Şafak
Putin'den sigara yasağına onay
Putin'den sigara yasağına onay

Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin, ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Sigara ile Mücadele Konvansiyonu'na katılmasını öngören yasayı onayladı. Konvansiyona göre sigara reklamları beş yıllık süre içinde tamamıyla kaldırılacak.


Kremlin'den yapılan açıklamada Vladimir Putin'in Rusya'nın Sigara ile Mücadele Konvansiyonu'na katılmasını öngören yasayı onayladığı belirtildi. Konvansiyona göre sigara reklamlarına tamamen yasak gelirken, sigara firmalarının herhangi bir organizasyona sponsor olmaları da engelleniyor. Böylelikle milyonlarca insanın sigara ile tanışmaları engellenmiş olacak. DSÖ verilerine göre tüm dünyada yılda beş milyon kişi sigaradan hayatını kaybediyor.

Daha önce Parlamentoda bir konuşma yapan Rusya Sağlık Bakanı yardımcısı Yuri Voronin, bu şekilde devam etmesi durumunda sigaranın 2030 yılına kadar Rusya'da birinci ölüm nedeni olacağını söylemişti. Voronin DSÖ'ye göre 2020 yılına gelindiğinde yılda 10 milyon insanın sigara ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile hayatını kaybedeceğini öngördüğünü açıklamıştı.


Konvansiyona göre sigara reklamları beş yıllık süre içinde tamamıyla kaldırılacak. Sigara paketlerinin üzerinde yüzde 30'unu kapsayacak şekilde sağlık açısından zararlı olduğunu ifade eden sloganlar yazılacak. Yine konvansiyona göre ülkeler tütün ürünlerindeki vergiyi artırırken, tütün üretimi yaparak yaşamını devam ettiren köylülerin alternatif üretime yönlendirilmesi için çalışmalar yürütülecek.


Sigara üreticileri son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde daha çok yatırım yapmaya yönelmişlerdi. Gelişmekte olan ülkeler tüm sigara üretiminin yüzde 70'ini tüketiyor. Konvansiyon hükümetleri sigara ile mücadele etmeye çağırırken, sigaradan toplanan verginin mücadele için harcanan paranın 500 katı olduğu vurgulanıyor.

16 yıl önce