|

Rahiblerin protestosu sürüyor

Myanmar'da, Budist rahiplerin dün protesto amacıyla başlattıkları barışçı yürüyüş eylemleri bugün de devam ediyor.

Aa
00:00 - 19/09/2007 Çarşamba
Güncelleme: 12:40 - 19/09/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Rahiblerin protestosu sürüyor
Rahiblerin protestosu sürüyor

Başkent Yangon'un batısındaki Ahlone mahallesinde şimdilik yaklaşık 100, Mandalay'da 1000, Sittwe'de 2000 kadar geleneksel dini giysiler içindeki Budist rahip yürüyüş yaptı. Slogan atılmayan eylemlerde, şu ana kadar bir olay çıkmadığı belirtiliyor. Ahlone'dan Associated Press ajansına telefonla bilgi veren bir görgü tanığı, Budist rahiplerin halktan, rahip olmayanların bu protesto eylemlerinde yer almamalarını istediğini, bu olayın rahiplerle ilgili bir durum olduğunu anlattıklarını söyledi. Mandalay'daki görgü tanıkları da çeşitli Budist manastırlarından gelen 1000 kadar rahibin, Maha Myat Muni tapınağına doğru yürüdüğünü kaydetti. Rahipler, ilk olarak 30 ağustosta yürümüş, 5 eylülde Budist öğretisinin merkezi Pakokku'daki yürüyüş sırasında göz yaşartıcı gazlar kullanılmış ve havaya uyarı ateşleri açılmıştı.

Bu olaya kızan Budist rahipler, askerleri kısa süreli olarak rehin almış, daha sonra pazartesi gününe kadar kendilerinden özür dilenmesini istemişti. Talepleri cevapsız kalan rahipler, müddetin dolmasının ardından dün yeniden eylemlere başlamıştı.

Budist rahiplerin dünkü yürüyüş eylemleri, 1988'de Myanmar'da askeri yönetime karşı çıkan demokrasi yanlısı isyanın bastırıldığı olayların 19. yıl dönümüne denk geldi. İngiltere'den bağımsızlığını 1948 yılında kazanan Myanmar, 45 yıldır askeri rejimle yönetiliyor.

17 yıl önce