|

Ralston: Mahmur'un kapatılmasında anlaşma yakın

ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede özel temsilci olarak atadığı Emekli Orgeneral Joseph Ralston, ABD'nin, kuzey Irak'ta PKK'ya karşı askeri operasyon da dahil olmak üzere bütün seçenekleri masada gördüğünü ifade etti.

Aa
00:00 - 15/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 09:05 - 15/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Ralston: Mahmur'un kapatılmasında anlaşma yakın
Ralston: Mahmur'un kapatılmasında anlaşma yakın

ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede özel temsilci olarak atadığı Emekli Orgeneral Joseph Ralston, Amerikan Associated Press haber ajansına verdiği özel demeçte, ABD'nin baskısı sayesinde Iraklı ve Avrupalı yetkililerin PKK'ya karşı harekete geçtiğini de kaydetti. AP ajansının haberinde, ABD'nin PKK'ya karşı eyleme geçmemesinden şikayetçi olan Türkiye'nin, PKK teröristlerine karşı Irak'a askeri müdahalede bulunmakla “tehdit ettiği” ifadesi yer alırken, Iraklı Kürtler, “bölgedeki en büyük ABD destekçisi etnik grup” olarak tanımlandı.


'PKK TERÖRİST BİR ÖRGÜT'

ABD'nin, PKK liderlerini ele geçirme ve Irak'taki dağlık bölgelerde bulunan kamplarını ortadan kaldırma yönündeki Türk taleplerini henüz karşılamadığını belirten Ralston, Irak'ta birçok sıkıntıyla karşı karşıya bulunmasına rağmen Amerikan ordusunun, PKK'ya karşı “bütün seçenekleri” değerlendireceğini kaydetti. Ralston, “Bütün seçenekler masada. PKK terörist bir örgüt ve operasyonları sona erdirilmeli” dedi.

AP'nin haberinde Türkiye “elzem NATO müttefiki” olarak tanımlanırken Türkiye'nin desteğinin, ABD'nin Afganistan ve Irak'taki operasyonları için hayati önem taşıdığı, İncirlik üssünün, Amerikan ordusunun bölgedeki en önemli kaynaklarından biri olduğu belirtildi.



Joseph Ralston, “Bu ülke (Türkiye), PKK'nın elinde çok acı çekti. Müttefikimizle birlikte çalışarak bu problemi çözmeye gayret göstermeliyiz” dedi. Ralston ayrıca, ABD, Türkiye ve Irak'ın, kuzey Irak'taki Mahmur kampını kapatma konusunda anlaşmaya çok yakın olduğunu da söyledi. Emekli Orgeneral, ayrıca ocak ayında ABD ve Irak güçlerinin kampa baskın yaptığını ve PKK'ya ait olduğu düşünülen cephane ele geçirdiğini de kaydetti.

“BARZANİ AYARLADI”



AP haberine göre Ralston, Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mesud Barzani ile yaptığı bir konuşmanın ardından, Barzani'nin, PKK militanlarının “ateşkes durumuna geçmesini ayarladığını” da söyledi. PKK, geçen ekim ayında, silahlı eylemlerini geçici olarak bırakacağı açıklaması yapmıştı.

Ralston, “Biz PKK'nın, silahları bırakmasını ve şiddeti reddetmesini tercih ederiz. Ancak iyi haber tarafından bakarsak benim bildiğime göre o zamandan bu yana büyük bir olay olmadı” dedi.

Irak hükümetinin PKK'yı ocak ayında resmen kanunsuz ilan ettiği ve ofislerini kapattığı belirtilirken Ralston, bazı ofislerin, başka isimler altında yeniden açıldığını da kaydetti. Ralston ayrıca, ABD ve Türkiye'nin baskılarıyla bu yıl, Fransa ve Belçika'da PKK'ya mali desteğin yolunun kesildiğini ve bir düzineden fazla PKK'ya destek veren Kürt asıllı kişinin tutuklandığını kaydetti.



Joseph Ralston, gelecek ay Türkiye, Irak ve BM yetkililerinin bir araya gelerek, Mahmur kampının kapatılmasının ardından ortaya çıkacak bazı problemlerin nasıl çözüleceğine ilişkin görüşmelerde bulunacağını belirtti. Ralston, yetkililerin görüşeceği konular arasında, Mahmur kampındakilerin Türkiye'ye geri döndürülmesi ve dönmek istemeyenlerin durumunun ne olacağını saydı.

17 yıl önce