|

Rehine takasında son gün: Ateşkes uzatılacak mı?

Hamas ve İsrail arasındaki dört günlük esir takası ve insani ara anlaşmasının son gününe girildi. Hamas 39, İsrail ise 117 esiri serbest bıraktı. Anlaşmanın günde 10 esire karşılık uzatılması ihtimali bulunuyor. Hamas akşam saatlerinde daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen insani arayı uzatmaya çalıştıklarını açıklamıştı. Hamas'ın mesajına İsrail Başbakanı Netanyahu'dan ilk yanıt geldi. İşte 4 günlük insani aranın son gününde bölgeden gelen son dakika gelişmeleri...

Seren Som
13:14 - 27/11/2023 Pazartesi
Güncelleme: 16:39 - 27/11/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
İsrail hapishanelerinde tutuklu 39 Filistinli çocuk serbest bırakıldı.
İsrail hapishanelerinde tutuklu 39 Filistinli çocuk serbest bırakıldı.

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes ve rehine takası anlaşmasında sona geldi.

Cuma günü TSİ 08.00'de başlayan anlaşma son esirlerin de takas edilmesiyle bitecek.

Hem İsrail hem Hamas anlaşmasının uzatılabileceğine dair sinyaller verdi.

İşte bölgede yaşanan sıcak gelişmeler:

11.10 Hamas rehine görüntülerini paylaştı

İsrail ve Hamas arasında varılan insani duraklama anlaşması kapsamında 12 rehine daha serbest bırakıldı. Hamas, rehinelerin serbest bırakıldığı anlara ilişkin görüntüleri yayınladı.

Hamas’a ait resmi Telegram hesabından yapılan paylaşımda, üçüncü rehine grubunun da serbest bırakıldığı ifade edildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), dün akşam yaptığı açıklamada, 12 rehinenin serbest bırakıldığını, sağlık muayenelerinin ardından aileleriyle bir araya geleceklerini duyurdu.

08.30 İsrail bugün serbest bırakılacak rehinelerin listesini aldı

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Tel Aviv, 4'üncü esir takasında Hamas'ın serbest bırakacağı rehinelerin listesini aldı. Pazar günü Hamas 14 İsrailli ve 3 Taylandlı rehineyi, İsrail de 39 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı.


07:25 Katar'dan yeni adım: İsrail'e heyet gönderdi

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Hamas ile İsrail arasındaki esir takası ve geçici ateşkesin sağlanmasında arabulucu olan Katar ateşkesin uzatılması için İsrail'e heyet gönderdi.


06:14 İsrail ateşkese rağmen Batı Şeria'ya gece baskınları düzenliyor

Sosyal medyada yayınlanan ve Sanad haber ajansı tarafından doğrulanan çok sayıda video, geçici ateşkes devam ederken bile, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da daha fazla gece baskınları düzenlediğini gösteriyor.


05:40 ABD'den Mısır'a teşekkür

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, X sitesinde yayınlanan mesajında, Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry ve esirlerinin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılmasında oynadığı rolden dolayı Kahire'ye teşekkür etti.


05:13 Biden: Duraklamayı uzatmak için çalışıyoruz

ABD Başkanı Biden, yönetiminin dört günlük ateşkesi uzatmak için çalıştığını söyledi. Biden'ın yorumları, hem İsrail hem de Hamas'ın Pazartesi günü sona erecek ateşkesin uzatılmasına açık olduklarını ifade etmeleri üzerine geldi.


02:33 Ateşkes günde 10 esire karşılık uzatılabilir

Hamas yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ile sağlanan esir takası ve çatışmalara "insani ara" verilmesini içeren mutabakatı, daha fazla esirin serbest bırakılması doğrultusunda uzatmaya çalıştıklarını bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık, çatışmalara verilen insani aranın birer gün uzatılmasını olumlu bulduğunu açıkladı. ABD Başkanı Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Netanyahu 'ateşkesin sona ermesinin ardından hedeflerini gerçekleştirmek için tüm güçleriyle geri döneceklerini' belirtti. Netanyahu'nun 'Hamas'ın yok edilmesi' hedefini vurguladığı aktarıldı.




#İsrail
#Filistin
#Gazze
#Hamas
#Ateşkes
#Esir takası
5 ay önce