|

Roma'da 'göçmen' gerginliği

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Tor Sapienza semtinde yaşanan göçmenlere yönelik saldırıları kınadı

Yeni Şafak
22:12 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:21 - 13/11/2014 Perşembe
AA
İtalya’nın başkenti Roma’nın doğusunda kalan Tor Sapienza’da önceki gün göçmenlere ve göçmen merkezine yönelik saldırılar, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından kınandı.


Roma kent merkezine bir saat uzaklıktaki Tor Sapienza semtinde önceki gün, semt sakinlerinin bölgelerinde hırsızlık ve suç olaylarına sebep olarak muhitlerindeki göçmen merkezinde kalan göçmenleri görmesi ve buna bağlı olarak son günlerde göçmen merkezine yönelik şiddet olaylarının artması, BM’nin tepki göstermesine neden oldu.

"Şiddet eylemleri kabul edilemez"



BMMYK Güney Avrupa Şefi Laurens Jolles, Tor Sapienza’da yaşananlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, göçmenlere saygı ve entegrasyonları için gerekli çabanın gösterilmesi gerektiğini, "bu tarz hoşgörüsüz, şiddet eylemlerinin kabul edilemez olduğu" bildirildi.


Jolles’in açıklamasında, mültecilerin ve kimsesiz çocukların korunmaya ihtiyacı olduklarını vurguladı.


Göçmen merkezine bugün de taş, şişe atılırken, merkezin pencerelerinden aynı şekilde karşılık verilmesi ve bazı yabancı uyrukluların bir bara girmek isteyip, buna içeridekiler tarafından engel olunması gün içinde Tor Sapienza semtinde tansiyonun zaman zaman yükselmesine yol açtı. Tansiyonun yüksek olması sebebiyle 43 minik göçmenin başka merkezlere taşındı.


Bu arada basına yansıyan haberlerde, göçmen merkezine yönelik saldırıları yapan grupların arasında aşırı sağcıların olduğu  İtalya’nın faşist diktatörü Benito Mussolini’nin lakabı olan “Il Duce” diye bağırdıkları belirtildi.


Roma Belediye Başkan Yardımcısı Luigi Nieri de Tor Sapienza’daki göçmen merkezinin işlevini aynı şekilde devam edeceğini olaylar yatıştıktan sonra merkezin denetim sürecini yeniden sağlayacaklarını bildirdi.

"Yaşananlar utanç verici"



Nieri, semtte bugün bazı yabancı uyruklarının bir bara alınmaması da olmak üzere yaşananların utanç verici olduğunu, bu davranışların sadece idari anlamda değil hiçbir Romalının hoş karşılanmayacağını kaydetti.


Roma’nın dışındaki Tor Sapienza semtinde göçmen merkezine yönelik iki saldırıya ilişkin savcılık soruşturma başlatırken, bu akşam saatlerinde de İçişleri Bakanı Angelino Alfano başkanlığındaki toplantıda yaşananların değerlendirileceği belirtildi.
#Roma
#İtalya
#Laurens Jolles
9 yıl önce