|

Romano, Silvio'yu imamla vurdu!

İtaya'da Silvio Berlusconi döneminde Mısırlı bir imamı CIA ile işbirliği yaparak ülke dışına kaçıran Askeri İstihbarat Şefi Nicolo Pollari, Başbakan Romano Prodi'nin açtığı soruşturma sonucunda görevden alındı

Dış Haberler Servisi
00:00 - 21/11/2006 Salı
Güncelleme: 01:03 - 21/11/2006 Salı
Yeni Şafak
Romano, Silvio'yu imamla vurdu!
Romano, Silvio'yu imamla vurdu!

İtalya'da 2003 yılında CIA ajanlarının Milan'da Mısır kökenli bir cami imamını kaçırmasına yardım eden askeri istihbarat şefi Nicolo Pollari, görevinden alındı. Pollari, CIA ile işbirliği yaptığı iddiaları nedeniyle bir süredir soruşturma altında idi. Eski istihbarat şefi Pollari, devlet sırlarını veremeyeceği gerekçesiyle detaylı bir savunma yapmamış ancak bir yanlış yapmadığını ileri sürüyordu. Ancak İtalya ordu teşkilatı (SISMI), yapılan araştırmalar sonucunda İtalyan servisleri ile CIA arasında yakın işbirliği yapıldığını tespit etti.


3 KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

Pollari'nin yanı sıra ona yakın bir isim olan ve Başbakan Prodi'yı karalamakla suçlanan Pio Pompa ve Sivil İstihbarat Servisi Şefi (SISDE) Mario Mori de görevden alındı. Pompa daha önceden de aşırı sağcı gazeteci Renato Farina'ne para karşılığı yardım ederek solcu gazeteci ve yargıçlara haber atlatmakla suçlanıyordu. Kaçırma olayına adı karıştığı öne sürülen 25 CIA ajanı hakkında açılansoruşturma ise devam ediyor.


BERLUSCONİ DÖNEMİ

2003 yılında ABD'ye yakınlığıyla bilinen eski Başbakan Silvio Berlusconi döneminde, Irak savaşı için gönüllü intihar komandoları bulmaya çalıştığı gerekçesiyle İtalyan Savcılığı tarafından soruşturulan imam Ebu Ömer, 13 CIA ajanı tarafından Milano'da yapılan bir operasyonla kaçırıldıktan sonra Kahire'de Mısır makamlarına teslim edimişti. SISMI Başkanı Pollari de bu operasyona yardım etmekle suçlanmıştı


PRODİ SÖZ VERDİ

Nisan 2006'da seçim kampanyası süresince istihbarat servisleri üzerinde daha etkili olacağını söz veren Prodi başbakanlık zaferi ardından konuyu meclise taşıdı. Prodi başkanlığındaki merkez sol hükümeti Meclis'e soru önergesi verdi. Açılan soruşturmada yeterli kanıtın bulunması ardından dün istihbarat teşkilatında büyük bir darbe vuruldu.


17 yıl önce