|

Romanya'da köpek dehşeti

Cihan
00:00 - 21/04/2008 Pazartesi
Güncelleme: 16:49 - 21/04/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Romanya'da köpek dehşeti
Romanya'da köpek dehşeti

Romanya'da sokak köpeklerinin, insanlara yaptıklara saldırılar can yakmaya başladı. Birkaç hafta önce başkent Bükreş'in Diristor semtinde bulunan Türk okulu resim öğretmeni Malina Popa'ya saldırarak parmağını koparan sokak köpekleri, bugünde Köstence'de 6 yaşında bir çocuğu parçalayarak öldürdü.


Köstence ilinin limana yakın bir yerinde oturan bir ailenin 6 yaşındaki Veronica adındaki kız çocuğu oyun oynamak için evin yakınındaki boş araziye gitmesinin ardından sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradı. Çocuğun dönmemesi ardından endişelenen anne Alina Tiganuş, çocuğu aramaya başladı. Anne ile komşuların aramaları herhangi bir sonuç vermemesi üzerine polise haber verildi. Köstence Polisinin yaptığı aramalar sonucu çocuğun köpekler tarafından parçalanmış cesedini evin yakınında bulunan boş arazide buldu. Cesedin hastaneye kaldırılması ardından otopsi yapıldı. Doktorlar, kızın, köpeklerin saldırısı yüzünden, boğazında ve vücudunda meydana gelen yaralar sonucu aşırı kan kaybetmesiyle hayatını kaybetiğini belirledi.

Saldırgan sokak köpeklerine karşı ihbarları değerlendirdiklerini ancak köpekleri savunan vatandaşların ekiplerin işlerini yapmalarını engelediklerini belirten Köstence Belediye Başkan Yardımcısı Gabriel Stan, "Köpek ve diğer sokak hayvanları öldürmemek için kanun var bundan dolayı elimiz kolumuz bağlı." açıklamasını yaptı.


Bükreşli bir avukat sokak köpeklerine bir çözüm bulması için belediyeye 30 gün süre tanıdı.

Sokak köpeklerinin yaptığı saldırısın artması nedeniyle Bükreş'in 6. Sektör'de oturan avukat İulian Urban'i harekete geçti. 30 gün içerinde 6. sektördeki sokak köpeklerine çözüm bulması için dilekçe yazan İulian Urban, "30 gün içerisinde herhangi bir sonuç alınamazsa, sektörde köpek saldırısına uğrayan vatandaşların imzasını da alarak belediyeyi mahkemeye vererek, tazminat isteyeceklerini" belirtti.


Evlerde beslenen köpeklerin masrafları bir emeklinin maaşına yakın. Yapılan bir araştırmaya göre evlerde beslenen bir köpeğin aylık masrafı, neredeyse bir emekli maaşına denk geliyor. Bir emeklinin 500 ley (150 Euro) aylık maaş alırken, bir köpeğin aylık masrafının 300 ley (90 Euro) olduğu belirtildi.

Köpek toplama yerlerine çalışanların maaşları hariç aylık 40 bin Euro harcama yapıldığını belirten Senatör Marius Marinescu, "Köpekler bunun yanında kanunen de insanlardan üstün durumda, bir adam bir adamı öldürdüğü zaman hapse giriyor ama bir köpek bir insanı öldürdüğü zaman sokakta gezmesine devam ediyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Şimdiye kadar Romanya'da sokak köpekleri sorunu yemeklerine zehir katılarak öldürme, kısırlaştırılarak isteyen vatandaşa verme veya kısırlaştırılarak sokaklara bırakılarak doğal yoldan ölmesini bekleme yöntemleriyle çözülmeye çalışılıyordu.

16 yıl önce