|

Ross: Irak bölge için model olamaz

ABD'nin eski Ortadoğu Koordinatörü Denis Ross, Washington Post gazetesinde yayınladığı makalede Irak için bir plan sunarken, Irak'ın “Bölge için örnek oluşturacak demokratik ve birleşik bir ülke” olmayacağının kabul edilmesi gerektiğini savundu.

Anka
00:00 - 15/10/2006 Pazar
Güncelleme: 14:29 - 15/10/2006 Pazar
Yeni Şafak
Ross: Irak bölge için model olamaz
Ross: Irak bölge için model olamaz

ABD'nin eski Özel Ortadoğu Koordinatörü Denis Ross, iç savaşa sürüklenen Irak sorunun çözümü için üç maddelik bir plan önerdi. Ross, Washington Post'da yayınlanan makalesinde Irak'ın “Bölge için örnek oluşturacak demokratik ve birleşik bir ülke” olmayacağının kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Halen Washington'daki Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nde üst düzey bir görev yürüten Denis Ross, Washington Post gazetesinde yayınlanan makalesinde, iç savaşa sürüklenen Irak için üç maddelik bir plan önerdi.

Kendi tecrübelerine dayanarak barış sağlanması için tüm taraflara gerçekçi olmasının şart olduğunu belirten Ross, bu çerçevede Kürtlerin esasen bağımsız olmayı beklediklerini yazdı. Ross, Kürtlerin bağımsızlık statüsünün, “Türkiye ve İran'ın tehditleri”ne maruz kalmadan meşrulaştırılacağı bir siyasi çerçeveyi istediklerini kaydetti.

SINIRLI YETKİLERİ OLAN MERKEZİ HÜKÜMET

Her şeyden önce “Irak'ın, bölge için model oluşturacak demokratik ve birleşik bir ülke olmayacağının kabul edilmesi”nin gerektiğini ifade eden Ross, Irak için en iyi çözümü, sınırlı yetkileri olan merkezi bir hükümet, geniş özerlikleri olan yerel yönetimler, petrol gelirlerinin paylaşımı ve azınlıklara için temsil ve hoşgörü olarak özetledi.

ÜÇ MADDELİK PLAN

Böyle bir çözümün kendiliğinden olmayacağını da belirten Ross, Irak'ta sanki hiç kimsenin ABD kuvvetlerini istemediğini ancak herkesin geri çekilmelerinden korktuğunu da kaydetti. Ross'un Irak için önerdiği üç maddelik plan şöyle:


  • Anayasada yapılacak değişiklikler konusunda anlaşma sağlanıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek bir ulusal uzlaşma konferansın düzenlenmesi,

  • Irak'ın tüm komşularının (İran, Suudi Arabistan, Ürdün, Süriye ve Türkiye) katılacağı ve ülkenin istikrarının güçlendirilmesi için sağlanabilecek katkıların görüşüleceği bölgesel bir konferans yapılması,

  • ABD, kuvvetlerinin geri çekilmesi konusunda bir takvimi empoze etmeyecek ancak konuyu Irak hükümeti ile müzakere edecek.
  • 18 yıl önce