|

Ruanda gibi

Geçtiğimiz haftaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından savaş alanına dönen Kenya'da çatışmalar sürüyor. Şu ana kadar 300 kişi öldü. Yaşanan şiddet Ruanda'yı hatırlattı

Dış Haberler
00:00 - 3/01/2008 Perşembe
Güncelleme: 23:55 - 2/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Ruanda gibi
Ruanda gibi

Kenya'da tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra patlak veren şiddet olayları tırmanıyor. Onbinlerce kişi Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki'nin göreve tekrar seçilmesinin ardından başlayan şiddet dalgası nedeniyle evlerini terketti. Ülkede şu ana kadar yaklaşık 300 kişi öldürülürken şiddet olaylarındaki manzaranın, 1994'te Ruanda'da yaşanan etnik katliamı hatırlattığı ve iç savaş çıkabileceği yorumları yapılıyor. Kenya'daki 41 kabile, Kibaki'nin de mensubu olduğu en büyük etnik grup Kikuyuları iktidarı ve ticareti tekeline almakla suçluyor.


Ruanda'da, 1994 Nisan ayında Tanzanya'daki barış zirvesinden dönen Hutu mensubu Devlet Başkanı Juvenal Habrayimana ile Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira'yı taşıyan uçak düşürülmüştü. Bu olayın ardından başlayan etnik şiddette, Hutulardan oluşan ordu Tutsileri katletmeye başlamıştı. Ülkede Belçikalı 10 barış güçü askerinin öldürülmesinden sonra BM, barış gücü askerlerini çekmiş, ardından Hutular, Tutsilere karşı 800 bin kişinin öldüğü bir katliam gerçekleştirmişlerdi.

16 yıl önce