|

Rugova halk desteğini kaybetti

The Independent gazetesi, Batılılar'ın ve Sırp lider Miloseviç'in tercihi olan Kosovalı Arnavutlar'ın ılımlı lideri İbrahim Rugova'nın kendi halkının desteğini kaybettiğini yazdı

.
00:00 - 10/05/1999 Pazartesi
Güncelleme: 11:25 - 22/11/2013 Cuma
Yeni Şafak
Rugova halk desteğini kaybetti
Rugova halk desteğini kaybetti

Kukes- Kosovalı Arnavutlar'ın ılımlı lideri İbrahim Rugova, halkı üzerindeki etkisini ve desteğini kaybetti. İngiltere'de yayınlanan The Independent gazetesi, Arnavutluk'taki muhacirlerle yapılan görüşmeler sonucunda, Batılılar'ın tarzında bir lider olan Rugova'nın prestijinin kaybolduğunu yazdı. Sorbon eğitimi, boynunda ipek şalı ve ılımlı politikaları ile Batı'nın sevdiği bir lider tiplemesi olan Rugova'nın aynı zamanda Sırp lider Miloseviç'in de tercihi olduğunu kaydeden gazete, Miloseviç'in Rugova'yı istediği zaman ortaya çıkardığını ve işi bitince bir kenara attığını belirtti. Belgrad'ın 7 aptalca yıl boyunca Kosovalı Arnavutlar'ın haklarını çiğneyerek KKO'nun doğuşuna imza attığını yazan Independent, KKO'nun bağımsızlık için verdiği silahlı mücadele sonucunda İngiltere Başbakanı Tony Blair ve ABD Başkanı Clinton gibi Batılı liderlerin gözünde az ya da çok kabul gördüğünü kaydetti. Rambouillet görüşmelerinde inisiyatifin açıkça KKO'nun siyasi liderlerinde Haşim Taçi'ye geçtiği belirtilirken, Rugova'nın liderliğindeki Kosova Demokratik Birliği'nin bile Taçi'nin kararlarına uyduğu ve görüşmelerin ardından yeniden kurulan Kosova hükümetinin liderliğinin de Taçi'ye geçtiği hatırlatıldı.

Sembolik Devlet Başkanı

Rugova'nın 'Devlet Başkanı' ünvanının ise sembolik de olsa devam ettiğini belirten gazete, Batı'nın Rugova ile KKO arasındaki yarışı Kurtuluş Ordusu'nun kazanmasından korktuğunu ifade etti. Kosovalı Arnavutlar'ın savaşın ilk başlarında Rugova ile KKO'yu madalyonun iki yüzü olarak gördüklerini yazan gazete, Sırplar'ın vahşetinin ardından tüm Arnavutlar'ın KKO'nun yolunu tercih ettiğini ve Rugova'nın yıllardır sürdürdüğü ılımlı politikanın Belgrad karşısında bir işe yaramadığını kabul ettiğini kaydetti. İndependent, Kosova Sot gazetesi muhabirlerinden Hamdi Miftari'nin şu sözlerine yer verdi: "Rugova, Avrupalılar'ın okuduğu bir sayfa açtı. Kosovalılar'ın sivil olduğunu, savaş istemediklerini ve daha fazla çatışmaya karşı olduklarını anlatan bir sayfa. Ancak KKO geldi ve Rugova'nın sayfasını kapattı. İkisi de aynı amaca çalışıyor ancak, yolları farklı." Yine Kosovalı bir gazeteci olan ve muhacirler arasında bulunan Enver Doda ise, başlangıçta Rugova'nın insanları sokağa dökerek bir şeyler elde etme politikasının iyi oyduğunu ancak, 9 yıl sonra bunun bir işe yaramadığının anlaşıldığını söyledi. Gazete Kosovalı Arnavutlar'ın KKO'nun seçtiği yoldan başka kurtuluş olmadığına inandıklarını kaydetti.

KKO: Sırp vahşetine isyanın simgesi

Haşim Taçi ve arkadaşları gibi genç ve askeri komutanlardan oluşan Kurtuluş Ordusu'nun Kosovalı Arnavutlar'ın yıllardır gördükleri zulüm ve vahşete karşı isyanı simgelediğini belirten gazete, KKO savaşçılarının bir çoğunun kendi köylerini ve ailelerini savunmaya çalışan aslında sivil insanlardan oluştuğunu ve bu nedenle de halkı daha iyi temsil ettiğini kaydetti. Hem KKO'nun hem de Rugova'nın gücünü Kosovalı Arnavut halktan aldığını ifade eden Independent, son bir yıldır muhacir konumuna düşen, yakınları katledilen, tecavüze, hakarete ve insanlık dışı uygulamalara maruz kalan Kosovalı Arnavutlar'ın çıkış yolu olarak KKO'yu gördüğünü belirtti.


25 yıl önce